Politika i društvo
Američki HPS Investment Partners želi preuzeti Agrokor
7.2.2019 06:53 | Indikator.ba
Američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara, zainteresiran je za sudjelovanje u refinansiranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s vanrednom Upravom koncerna, potvrđeno je Jutarnjem listu iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u toj tvrtki.

Štoviše, prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi sudjelovati i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije.
Iz Agrokora tu informaciju nisu htjeli komentirati, ni potvrditi, niti demantirati, a ni iz HPS Investment Partnersa zasad nismo dobili službeni komentar ove informacije.

HPS Investment Partners je u septembru 2017. kupio 'zdravi' dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki fond je, izjavila je tada stečajna upraviteljica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 miliona eura, a sredstva su se trebala iskoristiti za podmirenje dugova povjeriocima, piše Jutarnji list.

HPS Investment Partners je, pak, globalna investicijska tvrtka koja, kako se navodi na njihovim web stranicama, klijentima pruža 'kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na kapital'. Pritom imaju nekoliko ulazno-izlaznih strategija koje uključuju 'sindicirane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior) te vlasničko-dužničke instrumente junior statusa'.

Čine se, dakle, 'idealnim' partnerom za Agrokor, u finansijskom i vlasničkom smislu. HPS je utemeljen 2007., a proistekla je iz odjela Highbridge Capital Managementa unutar J.P. Morgan Asset Managementa.

Međutim, treba reći da, u skladu sa poznatim informacijama, Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinansiranja roll-up kredita, a službene informacije govore kako će u refinansiranje ići u aprilu, nakon što se formalno završi proces provedbenagodbe povjerilaca i s radom počne Agrokor pod novim imenom i sa sjedištem u Holandiji. Ta informacija govori kako su zasad svi razgovori tek preliminarne prirode, ali neki izvori tvrde kako se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo...
Facebook Twitter Print