Politika i društvo
Višković: Prodaja Birča samo kompaniji koja prihvati zaključke Vlade
8.2.2019 13:52 | Indikator.ba
Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da će se Vlada Srpske u potpunosti držati donijetih zaključaka u vezi sa prodajom svojih potraživanja u zvorničkoj Fabrici glinice Birač i da će ih prodati samo onoj kompaniji koja prihvati te zaključke.

Višković je istakao da su neki od tih zaključaka da novi vlasnik ne može da otuđi ili proda zvornički gigant u narednih 10 godina, da ne može da otpušta radnike, da je spreman da uloži 50 mil EUR da mora da ispoštuje sve ugovore sa dobavljačima i po pitanju rude i ostalih sirovina, kao i da u narednih nekoliko godina riješi branu crvenog mulja koja potencijalno može da bude opasnost, te da se obaveže da će da ulaže u putnu infrastrukturu na bazi kredita, u bankarski sektor i turizam.

- Ako ti zaključci budu prihvaćeni, idemo u realizaciju. Mi smo poslali kompaniji Batagon memorandum o poslovnoj saradnji, a ako prihvate zaključke, idemo u pregovore o prodaji potraživanja Vlade Srpske - naveo je Višković.

Firma Batagon International, registrovana u Švicarskoj, najavila je preuzimanje za 43 mil KM svih potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice Birač Zvornik.
Batagon je, prema medijskim izvještajima, spreman platiti po nominalnoj cijeni sva potraživanja Poreske uprave, Ministarstva finansija, fondova zdravstvenog osiguranja, penzijsko – invalidskog osiguranja, te Elektro-Bijeljine, koja se ukupno procjenjuju na oko 43 mil KM.
Facebook Twitter Print