Kompanije i tržišta
Još jedna start-up aviokompanija u Hrvatskoj: Smile Air u zraku 2020. godine?
11.2.2019 06:21 | Indikator.ba
Hrvatski start-up Smile Air predviđa pokretanje operacija u 2020. godini s dva aviona Embraer E190 za cjelogodišnje operacije, nakon čega slijedi zakup Airbusa A321 za sezonske svrhe.

Na kraju avioprijevoznik planira nabaviti širokotrupni A330 za usluge dugih putovanja.

Kompaniju osniva tročlani tia sastavljen od profesionalaca iz oblasti avijacije. Jedan od osnivača avioprijevoznika i njegov odgovorni menadžer, Nino Borić, rekao je: "Želimo da počnemo sa radom krajem ove godine, ali će to biti teško, jer moramo osigurati pravi avion a cijene su trenutno previsoke. All se ne žurimo, želimo da ovaj projekat bude održiv i dugoročan bez bilo kakvih grešaka".

U zagrebačkom start-upu kažu da je u procesu dobivanja certifikata zračnog operatora (AOC), koji omogućava pokretanje komercijalnih operacija. "Aviokompanija će u početku djelovati u Europi, Africi i na Bliskom istoku, a planirane su i operacije širom svijeta", navodi se u priopćenju, prenosi Ex-Yu Aviation.

Smile Air je registrovan 2017. godine, a njegov tim osim Borića, koji je ujedno i vlasnik američke avio-lizing kompanije AvioNova, te član Međunarodnog udruženja za trgovinu avionskih letova (ISTAT), čine i kapetan Bernard Lukač, bivši pilot Croatia Airlinesa A320, i Krunoslav Đumlija, bivši inspektor za operacije letova pri Agenciji za civilno zrakoplovstvo.
Proteklih godina Hrvatska je bila preplavljena nizom start-up aviokompanija, koje su se do sada pokazale neuspješnim. To su Air Croatia, Sea Air, Dalmatinac, Libertas Air, AWEX i Splitair.
Facebook Twitter Print