Politika i društvo
Iz RS-a traže povlačenje zakona o elektronskoj identifikaciji
11.2.2019 13:52 | Indikator.ba
Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, suprotan je ustavnim nadležnostima - tvrdi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS) Srđan Rajčević.

Taj zakon je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH, a iz nadležnog entitetskog ministarstva smatraju da nikako ne bi trebao ići u dalju proceduru.

-Na strani 44. se nalazi mišljenje Ministarstva finansija BiH iz koga se vidi da nisu stvoreni uslovi za slanje zakona u proceduru i precizno su obrazloženi razlozi. Također, Agencija za informaciono društvo RS-a je dala negativno mišljenje. I Federacija BiH je navela da je u proceduri zakon za taj bh.entitet - navodi se u saopćenju iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a.

Dodaju da je RS to pitanje uredila sopstvenim propisima i ima potpunu autonomiju uređivanja ove oblasti u skladu s ustavnim nadležnostima.

-U Nacrtu zakona se uopšte ne spominju RS, te kvalifikovani certifikati koje izdaju organi RS, tako da se može desiti da, ako prođe ovakav tekst, da se potpuno negiraju certifikati koje izdaju organi RS-a- navodi se u saopćenju.

Imajući u vidu sve navedeno, apeluju na ministre iz reda srpskog naroda da utiču da se s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH povuče navedena tačka, te da se sa svim relevantnim i stvarno nadležnim nivoima vlasti u BiH usaglasi prihvatljiv tekst tog zakona.
Facebook Twitter Print