Politika i društvo
Banke ne odustaju od ličnih podataka klijenata: Izdata zabrana Agenciji za bankarstvo
12.2.2019 09:46 | Indikator.ba
Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH zabranila je Agenciji za bankarstvo RS-a da od komercijalnih banaka prikuplja jedinstvene matične brojeve.

Banke su ove podatke ustupale Agenciji putem obrasca za dostavljanje izvještaja o poslovanju.

- Agencija za bankarstvo ima nadležnost da vrši kontrolu rada i zakonitosti poslovanja banaka. Međutim, neprihvatljivo je i protivno zakonskim propisima da zahtijeva da joj komercijalne banke na ovaj način dostavljaju jedinstvene matične brojeve klijenata. Agenciji za bankarstvo RS-a naloženo je da obriše i uništi do sada prikupljene podatke, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Ova zabrana dolazi nakon bure u javnosti koju je 2017. godine izazvalo dozvoljavanje bankama i drugim subjektima stalnog pristupa Centralnoj evidenciji podataka o građanima BiH.

Inspektori Agencije za bezbjednost ličnih podataka izdali su tada zabranu UniCredit banci koja je klijentima ponudila da umjesto njih, za 3,5 KM, pribavlja izvode iz centralne evidencije prebivališta i boravišta državljana Bosne i Hercegovine - kao zamjenu za tzv. CIPS potvrdu.

Iako su iz banaka tvrdili da je riječ o jednostavnijem poslovanju i uštedi vremena, iz Agencije za bezbjednost ličnih podataka ali i drugih institucija ocijenili su da je to zloupotreba ličnih podataka zbog čega su takvi ugovori IDEEA-e sa bankama i drugim institucijama trajno zabranjeni, izvještava Indikator.ba.
Facebook Twitter Print