TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Evropa skovala plan za potiskivanje dolara
15.2.2019 06:22 | Indikator.ba
Evropska unija se složila da osnuje grupu koja će se boriti protiv monopola američkog dolara u trgovini naftom, čime će promovisati euro kao valutu trgovine energijom.

Industrijsku grupu će činiti izvršni organi evropskih naftnih i gasnih kompanija, kao što su austrijski OMB, italijanski "Eni", belgijski "Fluxes" i francuski "Engi". Prema evropskim medijima, sastanak ovih menadžera će se održati u Evropskoj komisiji u Briselu i biće zatvorenog tipa.

"EU je najveći svjetski uvoznik energije, s godišnjim uvozom od prosječno 300 milijardi eura, prema podacima iz posljednjih pet godina. Oko 85 odsto tog iznosa plaćeno je u dolarima", navodi EK.

EU namjerava da napravi promjenu na tržištu, gdje učesnici na ovom sastanku razmatraju kako da se fokusiraju na alternative, tj. na korišćenje eura u zamjenu za dolar.

EK je u decembru objavila svoj plan da usvoji prijedlog o međunarodnoj ulozi eura u energetskom sektoru, promičući tako korištenje eura u ovom strateškom sektoru.

"Jačanje međunarodne uloge eura u oblasti energetskih investicija i trgovine će smanjiti rizik od grešaka u ponudama, ali će takođe podstaći autonomiju evropskih preduzeća. Time ćemo doprinijeti sigurnosti snabdijevanja energijom u Uniji “, rekao je Miguel Arias Kanete, evropski komesar za klimu i energiju.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA