Komentari i analize
Šta je razlog padu izvoza u januaru od čak 10,8 posto!
22.2.2019 07:05 | Indikator.ba
Bosanskohercegovački izvoz u januaru pretrpio je pad od 10,8 posto, a na to su najviše uticali prekid rada Rafinerije u Brodu, zbog čega je smanjen izvoz naftnih derivata, te evropske kvote i kosovske carine, zbog kojih je smanjen izvoz željeza i čelika, izvještava Indikator.ba.

Bosanskohercegovački izvoz u januaru ove godine bio je svega 810 miliona KM, nakon što je u istom mjesecu 2018. godine iznosio bezmalo 100 miliona KM više (tačno 907,8 mil KM).

Za razliku od izvoza, uvoz je bilježio znatno manji pad od 2,9 posto, a ukupno je u januaru uvezeno robe u vrijednosti 1,22 mlrd KM.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je najveći pad izvoza od čak 74,7 posto registrovan kod nafte i naftnih derivata, a što je rezultat pokrenutog remonta Rafinerije o Brodu i prekida rada od 9. januara ove godine.
Ukupno je u januaru izvezeno naftnih derivata u vrijednosti oko 5 miliona KM, što je skromno u odnosu na količine koje su ostvarivane kada je Rafinerija nafte bila u punom pogonu.

Primjerice, putem Optima grupe samo u 2017. godini izvezeno je naftnih derivata ali i drugih proizvoda, poput bitumena, u vrijednosti 121 milion KM, odnosno u prosjeku oko 10 miliona KM mjesečno.

Pad izvoza zabilježen je i kod željeza i čelika od 50,4 posto, a januarski izvoz bio je svega 19,5 miliona KM, što sugeriše da smanjeni izvoz na Kosovo usljed uvedenih 100-postotnih carina i u Evropu zbog evropskih kvota ostavlja trag.

No, slabijem izvoznom januaru doprinio je i pad izvoza drugih roba, pa je tako izvoz hrane manji za 12,5 posto, pri čemu je smanjen izvoz mesa i prerađevina od mesa, ribe i prerađevina, žitarica i proizvoda od žitarica, šećera i drugih proizvoda. Suprotno tome, izvoz mliječnih proizvoda i jaja povećan je za čak 30,2 posto.

U januaru u odnosu na isti mjesec prethodne godine smanjen je i izvoz proizvoda hemijske indsutrije, kao i drva, tekstila, obuće...
Na drugoj strani, izvoz elektične energije povećan je za 8,9 posto a ukupno je iznosio 57,8 miliona KM.

Prilično loš početak godine može nagovijestitti lošije rezultate BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni u ovoj godini, a osim pomenutih razloga ključni činilac može biti ekonomsko usporavanje kod naših najznačajnijih trgovinskih partnera - Italije koja je službeno ušla u recesiju i Njemačke, gdje je ekonomski rast u značajnom padu.

Ipak, treba imati u vidu da januar nije uvijek najrelevatniji mjesec kada je riječ o sagledavanju trendova u razmjeni, budući da su oscilacije u uvozu i izvozu u ovom mjesecu na početku godine često jako izražene.
Facebook Twitter Print