Menadžment
Najbolji poslovni potez u regiji: Sudska nagodba povjerilaca Agrokora
26.2.2019 06:54 | Indikator.ba
Sudsko potvrđivanje nagodbe povjerilaca u postupku vanredne uprave nad Agrokorom po ocjeni portala Indikator.ba najbolji je poslovni potez u regiji u 2018.godini.
Visoki trgovački sud u Zagrebu u novembru je odbio ili odbacio 87 žalbi povjerilaca čija su ukupna potraživanja iznosila 33,76 milijardi kuna. Time je omogućen proces konsolidacije Agrokora, odnosno transfer poslovanja na novu grupu i nastavak rada te hrvatske kompanije koja svoje dijelove ima i u susjednim zemljama.
Veliku ulogu u tome imaju i dobavljač koji su svojim povjerenjem u periodu nagodbe omogućili normalno poslovanje Agrokora.

Na drugo mjesto najboljih poslovnih poteza u regiji tokom prošle godine analitičari poslovnog portala Indikator.ba rangirali su oktobarsku odluku albanske vlade premijera Edija Rame o zatvaranju 4.300 kladionica u ovoj zemlji. Vlasti ove balkanske države na taj način žele ograničiti negativan uticaj kockanja na građane i čitave porodice. Prvi izvještaji o provođenju izmijenjenog Zakona o igrama na sreću ukazuju na pozitivne efekte te odluke: otvaranje zanatske i obrtničke djelatnosti u lokalnima bivših kladionica, pokretanje novog biznisa i dodatna zapošljavanja.
Finansijski posmatrano država je već u januaru time ostvarila uštedu od 50 miliona euro.

Prodaja 63 posto državnog vlasništva Rudarsko-topioničkog bazena Bor u Republici Srbiji kineskom investitoru Ziđin Mining Group za 1,46 milijardi američkih dolara uvrštena je na treće mjesto najboljih poslovnih poteza u regiji u 2018.godini.
Ako se zanemari činjenica da je prodaja ostvarena tek u petom pokušaju, najveća vrijednost ove akvizicije je ne samo u, za balkanske prilike, basnoslovnoj cijeni po kojoj je plaćena već i to da je definitivno očuvano 5.000 postojećih radnih mjersta.
Uz to osigurano je novo ulaganje kapitala u topionicu kako bi za šest godina mogla početi sa godišnjom preradom od 150.000 tona, gotovo dvostruko više od onog što trenutno topi.

Rezultati istraživanja obavljeni u okviru projekta "Najbolji poslovni potez" ukazuju na to da su zemlje regije u prošloj godini bile interesantno područje za ulaganje stranog kapitala kao i to da je sve više domaćih aktera koji imaju imaju ideju, hrabrost i viziju za vođenje i razvoj biznisa.

Akterima najboljih poslovnih odluka u regiji za 2018.godinu portal Indikator.ba dodijelit će prigodne plakete.

Ovaj izbor se obavlja već sedam godina, neprofitan je i potpuno neovisan a zasniva se na dnevnim analizama oko stotinu zvanično objavljenih poslovnih odluka i medijskih informacija i u komunikaciji sa članovima konsultantskog tima projekta na čijem čelu su bili vodeći ekonomisti u BiH i Hrvatskoj.

Projekat se najstavlja i u 2019.godini a na čelu konsultantskog tima je prof.dr. Maks Tajnikar sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani i raniji ministar za ekonomiju i poduzetništvo u Vladi Republike Slovenije.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print