Menadžment
Najbolji poslovni potez: Igman se širi i zapošljava
4.3.2019 05:04 | Indikator.ba
Konjički Igman je u toku januara objavio da će otvoriti novi pogon za proizvodnju pištoljske municije i na posao primiti 100 novih radnika, a direktor kompanije Đahid Muratbegović istovremeno nagovijestio da će ova tvornica polovinom tekuće godine ponuditi radna mjesta za još 100 nezaposlenih, što je portal Indikator.ba izabrao za najbolji poslovni potez u prvom mjesecu 2019.godine. Igman trenutno zapošljava više od 1.700 radnika i u grupi je stopostotnih bosanskohercegovačkih izvoznika. Stalno investira u poboljšanje uvjeta rada i investira u nove projekte što bi moglo zadržati one koji u potrazi za poslom žele napustiti BiH.

Na januarskoj listi najboljih poslovnih poteza u BiH koju redovno svakog mjeseca na osnovu vlastitih analiza objavljuje poslovni portal Indikator.ba našla se i mesna industrija MADI iz Tešnja čiji je direktor Edin Jabandžić dan nakon što je objavljeno da BiH dobiva dozvolu za izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju većem broju nezaposlenih u pogonu za preradu mesa ponudio posao na pakovanju gotovih proizvoda. Vijest je pozitivno odjeknula u javnosti a direktor se pokazao da se ozbiljno priprema za veliki izvozni posao koji ga očekuje.

Na trećem mjestu rang liste najboljih poslovnih poteza u januaru našla se akvizicija hercegovačkog poduzetnika Petra Čorluke, vlasnika i direktora brenda higijenskog papira Violeta koji je preuzimanje već dugo zatvorenog hotela"Hrvatska" u Baškoj Vodi platio 46,13 miliona kuna s namjerom da ga preuredi u hotel sa četiri zvjezdice. Ćorluka je već od ranije i vlasnik luksuznog hotela u Sarajevu.

Predstavljanje crnogorskog novca perper obavljeno u Frankfurtu, što je prvi primjer digitalne valute na području zemalja zapadnog Balkana, najbolji je poslovni potez u regiji u prvom mjesecu ove godine ocjenjuju analitičari projekta kojeg realizuje portal Indikator.ba. Perper je predstavio Nijemac crnogorskog porijekla Aleksandar Kapisoda inženjer internet komunikacija i naučnik u oblasti digitalne tehnologije. Perper je ekvivalentan bitcoinu odnosno online sredstvu plaćanja. Ne isključuje se mogućnost da se valuta, ukoliko je prihvati veći broj korisnika, koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore.

Za najbolji poslovni potez u Evropi izabrana je namjera Facebooka da ove godine u Irskoj otvori 1.000 novih radnih mjesta i dio biznis plana koji će se konkretizovati primanjem još 7.000 novih uposlenika u Dablinu. Njihov radni prostor biće u uredima bivše Allied Irish banke. Konačan cilj ovog mega projekta Facebooka je da se do 2020. godine na tu lokaciju preseli cijeli ured glavnog grada Irske.

Nasdaq Inc je pokrenuo konkurentsku ponudu za Berzu Oslo (Oslo Bors) vrijednu 771 milion američkih dolara i sa Euronextom praktično započeo borbu za ovo preuzimanje. Riječ je o najvećoj ponudi za jednu akviziciju koja je u svijetu tokom januara javno saopštena. To je bio osnovni kriterij da je Indikator.ba ovu borbu za preuzimanje rangirao na prvo mjesto najboljih poslovnih poteza u svijetu.

Priredio: H.Arifagić
Facebook Twitter Print