Život i umjetnost
Prvi mobilni telefon na svijetu koji radi na blockchain tehnologiji
5.3.2019 05:51 | Indikator.ba
Na ovogodišnjem Mobile World Congressu predstavljeno je nekoliko telefona koji s programskim dodacima podržavaju poslovanje s kriptovalutima, a jedan od njih se pohvalio da je prvi na svijetu koji u cijelosti djeluje na temeljima tehnologije blockchain.

Pametni telefon XPhone proizvođača PundiX je do temelja decentraliziran, kao što blockchain diktira, i zato je siguran. Pokreće ga ekosistem nazvan Function X, izgrađen u cijelosti na blockchain tehnologiji.

-Naš telefon nije samo novčanik i posrednik kriptovaluta, nego prvi koji radi na principima distribucije sa svim prednostima za sigurnost koju ona donosi, kazali su predstavnici PundiX-a u Barceloni. "Svaki takav uređaj bit će čvor koji će pružati različite usluge prema svojim tehničkim karakteristikama, lokaciji i nivou povjerenja".

Takva arhitektura omogućuje korisnicima da za pozive, slanje poruka, pregledanje internetskih sadržaja i pristup aplikacijama više ne trebaju centraliziranog pružatelja usluga. Operativni sistem Function X također omogućuje glatki prijelaz na normalan način rada, kakav poznajemo s operativnim sistemom Android 9.0, a time i nesmetano korištenje svih aplikacija ovog, recimo, tradicionalnog operativnog sistema.

Razlog za takvu kompatibilnost je u tome što je operativni sistem Function X zapravo izgrađen na modificiranoj verziji androida, a blockchain tehnologija na kojoj se operativni sistem Function X temelji pruža kriptirano i sigurno pohranjivanje važnih podataka.
Facebook Twitter Print