Menadžment
Najbolji poslovni potez u Evropi 2018: Volkswagenova digitalna ofanziva
7.3.2019 05:29 | Indikator.ba
Namjera njemačkog automobilskog diva Volkswagen da uloži 3,5 milijardi euro u umrežavanje automobila u sklopu digitalne ofanzive je najbolji poslovni potez u Evropi u 2018.,godini po izboru poslovnog portala Indikator.ba.

Volkswagen se na ovaj način želi aktivno uključiti u temeljito preoblikovanje automobilske industrije potaknuto elektroničkom mobilnošću i digitalizacijom. Ulaganje će biti raspoređeno na razdoblje do 2025. godine, a poduprijet će digitalnu ponudu i usluge za koje se očekuje da će u budućnosti generirati visoke prihode. Uz ovaj Volkaswagen je povukao još jedan spektakularan potez: sa japanskim Hino Motorsom udružio je snage na razvoju električnih i autonomnih vozila i ubrzavanje tranzicije za što je odvojio 20 milijardi euro.

Na drugo mjesto analitičari projekta "Najbolji poslovni potez" rangirali su odluku švajcarskog farmaceutskog diva Novartis o kupovini američkog proizvođača lijekova za genetsku AveXis za što je u kešu platio 8,7 milijardi američkih dolara. Ovom akvizicijom Novartis želi ubrzati strategiju koja je fokusirana na visoko efikasne, prvoklasne lijekove i ojačati čelnu poziciju u neuroznanosti.

Prodaja italijanske modne marke Versace za 2,2 milijarde USD američkoj modnoj kući Michael Kors rangirana je na treće mjesto najboljih poslovnih poteza u Evropi u prošloj godini. Zajedničko poslovanje obavljaće se pod imenom Capri Holding. Michael Kors u svijetu mode najpoznatiji je po svojim kožnim ženskim torbicama, a američki partner ne nije skrivao da se i dalje želi širiti nakon što je u 2017. godini kupio britanskog proizvođača cipela Jimmyja Chooa za 1,2 milijarde dolara.

Opšta je ocjena da u toku 2018.godine u Evropi nije bilo spektakularnih akvizicija, investiranja i trgovanja. Najbolje poslovne odluke donošene su u sektoru osiguranja, tehnološkog razvoja, ulaganja u infrastrukturu, duvanskoj i auto industriji te energetskom sektoru.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print