Život i umjetnost
Električni automobil koji se puni za samo četiri minute!
11.3.2019 06:46 | Indikator.ba
Piech Automotive predstavio je na autosalonu u Ženevi koncept svog prvog električnog sportskog automobila sa izuzetno brzim punjenjem.

Automobil pokreću tri elektromotora, od kojih svaki razvija 150 kilovata snage. Ubrzanje do "stotke" je za samo 3,2 sekunde, a obećava se doseg od 500 kilometara (po WLTP-u).

Najzanimljiviji dio su baterije s novom vrstom ćelija koje se ne zagrijavaju tokom punjenja i pražnjenja. To omogućuje izuzetno brzo punjenje te su potrebne samo četiri minute i 40 sekundi za punjenje baterije od 80%, malo duže od normalne potrošnje goriva automobila.

Baterije je razvio Hong Kong Group Desten Group, specijaliziran za baterije u potrošačkom sektoru, ali se o njima ne daje više detalja. Pojedinosti o punjaču također su nejasne.

Upravljačkom infrastrukturom upravlja Qingdao TGood Electric Co. Ltd. iz Kine i Hong Konga, koji je, prema Piechu, lider u infrastrukturi stanica za punjenje. Očekuje se da će TGood upravljati s više od 210.000 stanica za punjenje na više od 300 lokacija.

Cijena automobila još nije poznata, a prvi vlasnici će ga dobiti 2022.

Njemačko-švicarsku tvrtku prije tri i pol godine osnovao je Toni Piech, jedan od desetero djece bivšeg prvog čovjeka Volkswagna Ferdinanda Piecha, i Rea Stark Rajčić, koji je zamislio automobil s fleksibilnom arhitekturom.
To znači da se u njega mogu ugraditi konvencionalni motor, hibridne ili čak gorivne ćelije.

U atraktivnoj karoseriji moguće je prepoznati savremenu interpretaciju oblika evropskih automobila šezdesetih i sedamdesetih godina, kao što su daytona ferrari, jaguar E-type i drugi.
Facebook Twitter Print