Politika i društvo
Monopol Telekom Srbije u BiH? Zvizdić traži informaciju od Konkurencijskog vijeća
12.3.2019 06:22 | Indikator.ba
"Mi ćemo postaviti pitanje Konkurencijskom vijeću i kao Vijeće ministara zatražiti detaljnu informaciju", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić komentarišući pisanje medija da Telekom Srbije kupuje telekomunikacijske firme u BiH u namjeri da preuzme telekomunikacijsko tržište u BiH što bi vodilo ka telekomunikacijskom monopolu, odnosno ka koncentraciji moći – medijske, a posredno i političke.

Kompanija M:tel iz Banjaluke, a čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, nedavno je kupila Blicnet u Banjoj Luci, jednog od vodećih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH, a zatim i kablovskog operatera Telrad Net iz Bijeljine.
Pregovaralo se i o kupovini kompanije Elta, a, kako pišu mediji, srbijanski državni Telekom bh. televizijama nudi i ekskluzivne ugovore za distribuciju kanala putem njihove nove DTH platforme.

Komentarišući medijska pisanja Zvizdić je rekao da takvo nešto treba prije svega biti zakonsko pa tek onda političko pitanje. Najavio je da će Vijeće ministara o ovom slučaju tražiti informacije od Konkurencijskog vijeća BiH.

''Ovo, prije svega, treba da bude zakonsko pitanje, pa tek onda političko. Ja nisam pristalica toga da se politika kao margarin u sve miješa, a to je običaj u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo postaviti pitanje Konkurencijskom vijeću i mediji treba u tome da pomognu postavljajući isto pitanje. Zatražit ćemo objašnjenje dosadašnjih i planiranih budućih procesa. Ono što se sigurno neće desiti jeste da neko bude operater na samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine, a da se tretira da je na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine čime ne prelazi granice i propozicije monopola. Vrlo detaljno i precizno ćemo pratiti rad Konkurencijskog vijeća BiH. Od njih će biti i zvanično zatražena detaljna informacija u ime Vijeća ministara o tome i sasvim sigurno ćemo pratiti takvu situaciju. Sve što bude dozvoljeno, a u skladu je sa zakonima Bosne i Hercegovine - mi nemamo ništa protiv toga bez obzira odakle dolaze investitori. Ali, ono što se na neki način pokušava provući van zakonskih margina ili tumačiti na zakon koji nije u skladu sa propozicijama na kojima radi Konkurencijsko vijeće - to, budite sigurni, neće biti dozvoljeno'', poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, izvijestila je N1.
Facebook Twitter Print