Politika i društvo
Google, Facebook i drugi spasili se od "digitalnog poreza" EU-a
12.3.2019 16:07 | Indikator.ba
Zemlje EU odustale su od planova za uvođenje poreza na zarade na internetu koncernima kao što su Google i Facebook. Prijedlog je propao zbog otpora zemalja poput Irske, koja je sjedište Facebooka za Evropu.

Rumunski ministar finansija Eugene Teodorovići, čija je zemlja predsjedavajući rotirajućeg Predsjedništva EU, izjavio je danas da su zemlje EU odustale od planiranog uvođenja takozvanog "digitalnog poreza" širom Unije zbog protivljenja pojedinih zemalja.

Na današnjem sastanku ministara finansija EU u Bruxellesu, kazao je kako nema dogovora o porezu na prihode digitalnih koncerna ostvarenih na internetu uprkos višemjesečnim pregovorima.

Prema Todorovićevim riječima, ministri će sada usmjeriti svoje napore na postizanje jedinstvenog stava za globalno reformiranje digitalnog oporezivanja.

Prema prijedlogu Evropske komisije iz marta prošle godine, zemlje EU trebale su da naplaćuju ​​porez od tri posto na prihode digitalnih konerna kao što su Google, Amazon i Apple, koji su na udaru kritika za izbjegavanje poreza tako što svoj profit premještaju u države EU sa niskim stopama poreza.
Među njima je Irska, gdje se nalazi sjedište Facebooka za Evropu.

Evropski povjerenik za ekonomiju Pierre Moscovici, kao i brojni drugi ministri, govorili su o "propuštenoj šansi". Međutim, istaknuto je kako to nije kraj i da digitalni porez nije mrtav.
Facebook Twitter Print