Kompanije i tržišta
Raiffeisen razmatra akvizicije u CEE, interesantno nekoliko zemalja
14.3.2019 07:45 | Indikator.ba
Raiffeisen Bank International (RBI) priopćio je kako razmatra nove akvizicije kako bi ojačao svoj položaj na strateški relevantnim tržištima.

"To može imati za posljedicu organski rast i potencijalne akvizicije portfelja ili malih banaka ako se pojavi odgovarajuća prilika i cijena bude odgovarajuća", izjavio je izvršni direktor Johann Strobl u intervjuu objavljenom u godišnjem izvještaju zajmodavca za 2018. na pitanje što će banka učiniti sa dodatnim kapitalom koji je povećala prošle godine.

"U nekim zemljama Srednje i Istočne Evrope u toku je konsolidacija bankarskog sektora i želimo igrati aktivnu ulogu u tom procesu", dodao je Strobl.

Na pitanje koje su zemlje trenutno relevantne za banku, Strobl je odgovorio da su Češka, Slovačka, Srbija i Bugarska posebno zanimljive. "Međutim, to ne znači da ne želimo rasti i u drugim zemljama Srednje i Istočne Evrope. Morat ćemo revalorizirati i Rumuniju", dodao je.

Što se tiče Rumunije, zajmodavac je u svom izvještaju za 2018. naveo da je krajem prošle godine rumunska vlada odlučila uvesti novi porez na banke, a čiji se utjecaj na RBI ne može kvantificirati u ovom trenutku.

Mediji u Srbiji već neko vrijeme špekulišu da je Raiffeisen među najozbiljnijim kandidatima za kupovinu beogradske Komercijalne banke, koja ima podružnicu i u Bosni i Hercegovini.
Facebook Twitter Print