Život i umjetnost
Umjerena konzumacija piva i drugih alkoholnih pića dobra za zdravlje
14.3.2019 14:12 | Indikator.ba
Pivo i druga alkoholna pića jednako su dobri za zdravlje, kao što je slučaj s vinom, prema rezultatima objavljenim u časopisu Journal of Epidemiology and Health Health.

Istraživanje provedeno na 19.000 odraslih osoba pokazalo je da oni koji povremeno uživaju u alkoholu imaju manje zdravstvenih problema od onih koji ga uopće ne konzumiraju. Vino je već dugo dokazano bogato antioksidansima koji pomažu u borbi protiv štetnih radikala u tijelu i štite srce sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka.

Istraživanje, međutim, nije pokazalo razliku između onih koji piju vino i onih koji piju pivo ili druga alkoholna pića. To znači da je uživanje pola litre piva jednako korisno kao i uživanje u čaši crnog vina.

Studija je uzela u obzir starost, radni status, tjelesnu aktivnost i pušenje cigareta svakog pojedinca kako bi se eliminirala potencijalna pristranost. Vodič istraživačkog tima, dr. Fernando Rodriguez-Artalejo, tvrdi da je pokazano da potrošači bilo koje količine alkohola imaju bolje zdravlje od onih koji ga uopće ne konzumiraju.

"Što je veća konzumacija alkohola, manja je prevalencija suboptimalnog zdravlja", rekao je Rodriguez-Artalejo.

No, unatoč svim ohrabrujućim vijestima o ljudima koji piju alkohol, važno je biti umjeren.
Facebook Twitter Print