Ekonomija
Bazelski odbor upozorava banke na izloženost kripto imovini
14.3.2019 14:46 | Indikator.ba
Globalni bankarski regulatori uspostavili su minimalni skup standarda za finansijske institucije kojih se one moraju pridržavati kada posluju sa kriptom imovinom.

Iako tržište kripo imovine i dalje ostaje relativno malo u odnosu na globalni finansijski sistem, a banke trenutno imaju vrlo ograničene direktne izloženosti, Baselski odbor centralnih banaka vjeruje da nastavak rasta platformi za kripto trgovanje i novih finansijskih proizvoda ima potencijal da poveća zabrinutost za finansijsku stabilnost i poveća rizike s kojima se banke suočavaju.

Odbor je napravio dugačak popis rizika s kojima se finansijske institucije suočavaju baveći se kriptom imovinom, uključujući rizik likvidnosti; kreditni rizik; tržišni rizik; operativni rizik (uključujući prijevare i kibernetičke rizike); rizik pranja novca i finansiranja terorizma; te pravni i reputacijski rizik.

Regulatorno tijelo preporučuje da prije preuzimanja izloženosti kripto imovini ili pružanja povezanih usluga banke provedu sveobuhvatnu analizu navedenih rizika i uspostave jasan i robustan okvir za upravljanje rizikom koji odgovara veličini kripto izloženosti imovine i povezanih usluga.

Nadalje, procjenu rizika vezanih uz direktne i indirektne izloženosti kripto aktivi i drugim uslugama treba uključiti u interni proces procjene adekvatnosti kapitala i likvidnosti banke.

Odbor također zahtijeva potpunu objavu svih značajnih izloženosti kripto aktivi i stalni dijaloga s nadzornim tijelima o stvarnoj i planiranoj kripto izloženosti ili aktivnosti.
Facebook Twitter Print