Kompanije i tržišta
Sberbanka će udio u Agrokoru prodavati tek nakon što ga restrukturira
14.3.2019 17:29 | Indikator.ba
Sberbanka će svoj udio u Agrokoru prodati tek kada ga restruktuirira i tako mu poveća vrijednost, kazao je savjetnik glavnog izvršnog direktora Sberbanke za Agrokor i budući član i predsjednik Upravnog odbora Fortenove ( novi naziv Agrokora).

"Prije prodaje našeg udjela želimo restrukturirati kompaniju i povećati njenu vrijednost, a jedna od izlaznih strategija je i IPO (Inicijalna javna ponuda dionica) na službenim berzama. Sada nije dobro vrijeme za prodaju i bolje je kreirati veću vrijednost tvrtke i čekati poslije 2019. U međuvremenu tvrtka mora popraviti nivo kvaliteta korporativnog upravljanja, tehnologiju maloprodajnog biznisa, korporativnu kulturu i upravljanje kompanijom", kazao je Poletaev za Bloomberg.

Odgovarajući na pitanje mogu li se tokom restrukturiranja očekivati otkazi za radnike u nekim kompanijama, on je kazao kako "onaj ko dobro radi svoj posao može mirno spavati".

Od 1.aprila novi Agrokor će se zvati Fortenova Grupa i tada će Sberbanka formalno postati vlasnik 39 posto dionica koncerna.
Facebook Twitter Print