Ekonomija
Ifo snizio prognozu rasta Njemačke za ovu, a povećao za 2020. godinu
15.3.2019 05:01 | Indikator.ba
Vodeći njemački ekonomski institut, minhenski Ifo smanjio je prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Njemačke sa 1,1 na 0,6 posto, te porast sa 1,6 na 1,8 posto u sljedećoj godini.

Globalna potražnja za njemačkim proizvodima slabi kako međunarodna ekonomija gubi zamah, tako da će se trenutni problemi njemačkih proizvodnih tvrtki postepeno prevladavati. S druge strane, njemačka ekonomija ostaje u dobroj formi, a broj zaposlenih i dalje će rasti. Sa 44,8 miliona prošle godine predviđeno je da će se povećati na 45,2 miliona u ovoj godini i na 45,5 miliona u idućoj godini, navodi Ifo, koji, s druge strane, očekuju smanjenje broja nezaposlenih s 2,34 na 2,12 miliona.
Saglasno tome, očekuje se da će se stopa nezaposlenosti smanjiti s 5,2 na 4,7 posto u sljedećoj godini.

Timo Wollmershauser, vodeći analitičar, također očekuje veliko povećanje realnih prihoda njemačkih domaćinstava ove godine, uglavnom zahvaljujući snažnom porastu plaća, niskoj inflaciji, smanjenju poreza i socijalnih doprinosa, te istovremeno povećanju javnih transfera.

Očekuje se da će to potaknuti privatnu potrošnju i građevinarstvo, pri čemu će se državna potrošnja znatno povećati u odnosu na prošlu godinu, za 2,6% ove godine i 1,6% iduće.
Facebook Twitter Print