Menadžment
Najbolji potez u turizmu za sezonu "Zima 2018/2019."
18.3.2019 06:16 | Indikator.ba
Analitičari projekta Najbolji potez u turizmu za sezonu "Zima 2018/2019." koji realizuje bosanskohercergovački poslovni portal Indikator.ba okončavaju prikupljanje podataka na osnovu kojih će s prvim danima proljeća zvanično objaviti ko su laureati njegovog priznanja.
Odluka će biti donesena nakon konsultacije sa odabranim članovima konsultantskog tima koji je Indikator.ba angažovao na ovom projektu.
Prema do sada prikupljenim i analiziranim podacima ozbiljni kandidati su zimski turistički centri Bjelašnica, Jahorina, i Vlašić, te Trebevićka žičara, Opština Stari Grad, ski-centri Ravna planina, Karaula i Ćajuša na Kupresu, organizatori EYOF-a, Nacionalni park Kozara itd.
Uz to generalno se izdvajaju aktivnosti ski-centara i škola, potpomognutih sredstvima lokalnih zajednica da po prvi put na skije stane desetina hiljada mladih koji su za samo nekoliko dana naučili skijati što je najbolji način popularizacije skijanja i ulaganja u budućnost zimskog turizma. A pravi efekat će biti tek kad to zavole kao sport ili način rekreacije.

Analizirali podaci ukazuju na to da je ovo bila zima sa dovoljnim količinama snijega i lijepim danima za skijanje i boravak na planini ali nažalost sa skromnim brojem inovacija i aktivnosti koje bi u dovoljnoj mjeri afirmisale postojeće kapacitete, popularisale zimske sportove i rekreaciju na snijegu.

Dominantan je bio estradni pristup u propagandi što se pokazalo poprilično neučinkovitim. Koncerti muzičkih zvijezda i zabavni programi bili su dobro posjećeni, ali već sutradan poslije koncerta planine su ostale polupuste, osim naravno u dane vikenda. Otuda i zaključak da se ove zime u turizmu nije dogodilo ništa spektakularno.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print