Menadžment
Najbolji poslovni potez u svijetu 2018: Rađanje zlatnog diva
19.3.2019 04:55 | Indikator.ba
Akvizicija od 18,3 milijarde američkih dolara, koliko je kanadski Barick platio za kompaniju Rondgold najbolji je poslovni potez u svijetu u 2018.godini prema izboru bosanskohercegovačkog portala Indikator.ba.

Ovom akvizicijom praktično je nastao novi div u industriji vađenja zlata u svijetu čiji će menadžment tim, kako je najavio poduzimati nove slične aktivnosti s ciljem da dostigne godišnji prihod od deset milijardi USD.

Analitičari projekta "Najbolji poslovni potez" na drugo mjesto rangirali su šokantnu odluku Bill Gatesa da u toalete budućnosti uloži 200 miliona američkih dolara čime će promijeniti život više od 4,5 milijardi ljudi koji nemaju odgovarajuće higijenske uvjete. Realizacija ovog projekta rezultiraće smanjenjem broja oboljelih od smrtonosnih zaraznih bolesti i uštedama u zdravstvu od 233 milijarde USD. Gates je odluku saopštio na novembarskom sajmu u Kini prošle godine što je, kako su pisali straniu mediji šokiralo sve prisutne.

Treći najbolji poslovni potez u svijetu (bez Evrope) je razvijanje svojevrsnog pokreta za ekspanziju proizvodnje vozila na električni pogon u kojem učestvuje nemalo cijena svjetska automobilska industrija, ali i drugi poput Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije. Ovaj fond je u te svrhe milijardu amertičkih dolara usmjerio prema "Lucid Motorsu" te podržao delistiranje "Tesle", kompanije za proizvodnju električnih automobila "Elona Muska" čije se povlačenje sa berze procjenjuje na gotovo 80 milijardi USD.

Kada je u pitanju svjetska poslovna politika u 2018. godini analitičari portala Indikator.ba i članovi njegovog konsultantskog tima na ovom projektu uočavaju da je u mnogim biznisima nastavljen trend stvaranja divova. Lani su se, osim u spomenutom istraživanju zlata, pojavili novi divovi u pivarstvu, e-trgovini, hotelijerstvu, duhanskoj industriji...

Ova i druga saznaja biće elaborirana u posebnoj publikaciji "Najbolji poslovni potezi u 2018. godini" čiju je pripremu redakcija započela ovih dana.

Kao što je već ranije objavljeno neovisni i neprofitni projekat rangiranja poslovnih odluka nastavlja se i u 2019.godini za područje BiH, regije, Evrope i ostatka svijeta. U njegovoj realizaciji značajnu podršku pruža konsultantski tim stručnjaka na čijem čelu je dr. Maks Tajnikar, profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani i raniji ministar privrede u Vladi Republike Slovenije.

Redakcija se nada da će u najskorije vrijeme biti u prilici objaviti i listu kompanija i institucija koje žele biti partneri ovog istraživanja i konačnog nominovanja kreatora najboljih odluka u vođenju biznisa.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print