Život i umjetnost
Wireless punjenje električnih taksija u Oslu
28.3.2019 08:40 | Indikator.ba
Električni taksiji u Oslu moći će napuniti svoje baterije beskontaktno, čime glavni norveški grad od 2023. godine više neće imati taksije koji zagađuju okoliš emisijama.

U Oslu namjeravaju instalirati indukcijske ploče na parkirnim mjestima gdje taksiji čekaju svoje kupce, koji će puniti kapacitete baterija dok su na stajalištu, beskontaktno, elektromagnetskim valovima.

Indukcijski sistem za punjenje automobilskih baterija biće instaliran u norveškoj prijestonici uz pomoć high-tech kompanije Fortum.

Godine 2018. u Norveškoj je bilo registrovano nešto manje od 50.000 električnih automobila.

"Jedna stanica sigurno će biti postavljena na glavnoj željezničkoj stanici u Oslu", rekla je Annika Hoffner, direktorica Fortuma, za CNBS.
"Kada električni automobil sa indukcijskim sistemom uđe u indukcijsku ploču, baterija će automatski početi da se puni. Kao rezultat, akumulator će moći da se napuni do trenutka kada taksista čeka svog sljedećeg kupca".

Indukcijski sistem u Oslu je dio integriranog urbanističkog projekta za prelazak na čistije i ekološki pravilno korištenje javnog prijevoza.
U narednim godinama, prema riječima Stur Portvieka, gradskog skrbnika za električnu mobilnost, Oslo će postati grad gdje će se vozila na cestama voziti bez proizvodnje štetnih emisija. (Foto: Fortum)
Facebook Twitter Print