Menadžment
Najbolji poslovni potez: Violeta širi pogone i tržište
1.4.2019 06:53 | Indikator.ba
Odluka Petra Čorluke vlasnika Tvornice "Violeta" iz Gruda da ove godine u nove pogone investira 30 miliona KM, početak izvoza u Poljsku, Bugarsku i Albaniju te namjera proširenja proizvodnog asortimana, najbolji su poslovni potez u februaru ove godine u Bosni i Hercegovini po izboru poslovnog portala Indikator.ba.

Iz Hercegovine još jedan dobar potez.

Nakon što je na svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u Njujorku dobila zlatnu medalju, Vinarija Škrego iz Ljubuškog odlučila je da udvostruči proizvodnju vina i ulja što je Indikator.ba rangirao na drugo mjesto februarske liste najboljih poslovnih poteza. Prema riječima vlasnika Mirka Škrege, maslinjak će biti proširen sa 300 stabala a vinograd za doatnih dva hektara. Istovremeno najavljena je i proizvodnja novih pjenušavih vina.

Na treće mjesto rangirana je odluka Vlade RS da nastavi unapređivanje procesa stečaja što je ona učinila nacrtom novog zakona o likvidacionom postupku objavljenom u februaru. Vrijeme trajanja tog postupka smanjeno je sa 54 na 13 mjeseci.

Najbolji poslovni potez u regiji toko drugog mjeseca ove godine po analizama poslovnog portala Indikator.ba je odluka Coca-Cola HBC da započne proces akvizicije kompanije Bambi u Srbiji vrijedne 260 miliona euro. To je preduslov za nove razvojne mogućnosti ne samo u Srbiji nego i u regiji.

Tokom ferbruara Deutsche Bank i Commerzbank nagovijestili su spajanje što je najbolji poslovni potez u Evropi. U zvaničnim razgovorima o tome već sljedećeg mjeseca otklonjene su sve spekulacije u vezi sa ovim. Budući bankarski div imaće 133.000 uposlenih.

BB&T kupovinom Sun Trust Bank za oko 28 milijardi američkih dolara tokom februara napravio je najbolji poslovni potez u svijetu što je najveća bankovna transakcija od finansijske krize. Ova akvizicvija proglašena jr i najvećim bankarskim preuzimanjem u SAD u posljednjih decet godina.

Spajanjem dviju banaka nastao je šesti najveći američki zajmodavac. Novonastala banka će pod novim imenom imati imovinu vrijednu 442 milijarde USD, 301 milijardu USD u kreditima i 324 milijarde dolara u depozitima.

Analitičari portala Indikator.ba uočavaju da su investitori, menadžeri, vlasnici kompanija tokom februara bili manje aktivni nego u januaru. Tek kada se analiziraju njihovi potezi iz marta vidi se da je to bio mali predah za pripremu odluka koje će donijeti s početkom proljeća.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print