Ekonomija
Šest od deset kupaca voljno dijeliti privatne informacije sa osiguravateljima i bankama
8.4.2019 17:01 | Indikator.ba
Nedavno istraživanje kompanije Accenture koje je obuhvatilo 47.000 učesnika na 28 tržišta pokazuje da je više od tri četvrtine svih ispitanika spremno podijeliti lične podatke sa osiguravajućim društvima i bankama kako bi ostvarili beneficije, kao što su personalizirane ponude i popusti.

Istraživanje je sprovedeno online od maja do juna 2018. godine. Uključeni učesnici istraživanja morali su imati bankovni račun i barem jednu policu osiguranja. Istraživanje je obuhvatilo više starosnih grupa i nivoa prihoda.

Istraživanje je provedeno širom svijeta, uključujući 28 zemalja iz Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Afrike, Azije i Australije. Jedan nalaz pokazuje da je apetit korisnika za razmjenu ličnih podataka bio različit od jedne zemlje do druge. Najveća spremnost korisnika da razmjenjuju podatke s pružateljima finansijskih usluga je u Kini (67%). U evropskim zemljama, gdje je GDPR počeo da stupa na snagu u prvoj polovini 2018. godine, potrošači su bili rezervisaniji za dijeljenje ličnih podataka.

"U Evropi, gdje otvorene bankarske regulative prisiljavaju banke na razmjenu podataka s trećim stranama, klijenti se mnogo više opiru da dijele svoje podatke. Još uvijek smo u ranim fazama evropske ovorene bankarske revolucije, i očekujem da će se stavovi potrošača razvijati kako banke budu ulagale i nudile relevantnije usluge", rekao je Piercarlo GERA, viši direktor u finansijskim uslugama Accenture.
Facebook Twitter Print