Ekonomija
Kinesko privredno čudo na Gospodarskom sajmu u Mostaru
9.4.2019 06:39 | Indikator.ba
Narodna Republika Kina, ovogodišnja zemlja partner Gospodarskog sajma u Mostaru, koji otvara vrata danas, predstavit će se sa stotinjak kompanija koje će svoje potencijale izložiti na 2.000 kvadratnih metara.

Kinezi drže do svoga nastupa na Mostarskom sajmu, te je vlada ove najmnogoljudnije zemlje na svijetu ovaj događaj proglasila od iznimne važnosti za njih, izvijestio je Večernji list BiH.

Među kineskim tvrtkama prisutni su njihovi tehnološki divovi poput Huaweijea, Greea, ZTE-a, China Railwaysa... Prezentirat će najnovija tehnološka dostignuća, IT sektor, umjetnu inteligenciju, brze vozove, svoju poljoprivredu i ostale grane industrije. Ukratko, novo "kinesko privredno čudo".

Kina je jedna od najvećih i najbrže rastućih svjetskih ekonomija, a BiH prema tom tržištu ostvaruje nizak nivo robnog izvoza.
BiH uvozi iz Kine robe u vrijednosti jedne milijarde i 190 miliona, a izvozi oko 40 miliona američkih dolara tako da imamo jako velik suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni.
BiH najviše uvozi iz Kine računarsku opremu, dijelove tkanina, plastike, valjane proizvode od čelika, igračke, dijelove i pribor za motorna vozila, TV prijemnike, monitore i rasvjetna tijela.

S druge strane, BiH izvozi nešto papira, kartona, namještaja, dijelova namještaja, građevinskog kamena, nešto malo vrhunskog vina i proizvoda od drveta.
Facebook Twitter Print