Ekonomija
MMF snizio prognoze ekonomskog rasta BiH
9.4.2019 16:25 | Indikator.ba
Međunarodni monetarni fond snizio je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine u ovoj godini na 3,1 posto, pokazuje danas objavljeni redovni proljetni outlook, izvještava Indikator.ba.

U prethodnim prognozama objavljenim u oktobru prošle godine ova međunarodna institucija predviđala je u 2019. godini rast od 3,5 posto.

MMF je prognozirao Bosni i Hercegovini za 2020. godinu rast od 3,2 posto, a za 2024. godinu 3,5 posto.

MMF u najnovijim projekcijama predviđa stabilnu inflaciju u BiH koja će se zadržati na nivou od 1,5% u 2019. godini s tim da će na kraju 2019. iznositi 1,6%. Projekcije su da bi u narednoj godini inflacija mogla ubrzati na 1,6%, a na kraju te godine iznositi također 1,6%.

Deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini, prema MMF-u, iznosit će -6%, nakon prošlogodišnjih -6,3%. U 2020. projekcije su -5,8%, a u 2024. godini -6,1%.

Međunarodni monetarni fond blago je u utorak snizio procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini.

Svjetska ekonomija će ove godine porasti 3,3 posto, čime je MMF u najnovijim proljetnim prognozama snizio januarsku procjenu za 0,2 postotna boda.
U 2020. godini aktivnosti bi trebale ubrzati na 3,6 posto, procjenjuju u MMF-u potvrdivši procjene iz preliminarnog januarskog izvještaja koje uključuje samo vodeće ekonomije i grupe zemalja.

- Dok globalna ekonomija nastavlja da raste po razumnoj stopi, a globalna recesija nije u osnovnim projekcijama, postoje mnogi rizici. Tenzije u trgovinskoj politici mogle bi se ponovo razbuktati i odigrati u drugim oblastima (kao što je autoindustrija), uz velike poremećaje u globalnim lancima snabdijevanja. Rast u sistemskim ekonomijama, kao što su eurozona i Kina, može iznenaditi padom, a rizici koji okružuju Brexit ostaju pojačani. Pogoršanje tržišnog raspoloženja moglo bi ubrzati uslove finansiranja u okruženju velikog duga privatnog i javnog sektora u mnogim zemljama, uključujući rizike neispunjavanja finansijskih obaveza, navode iz MMF-a.
Facebook Twitter Print