Kompanije i tržišta
Kinezi će u Hrvatskoj graditi novi stadion Kantrida i željezničku prugu Zagreb-Rijeka
12.4.2019 13:51 | Indikator.ba
Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u petak u Dubrovniku sporazume o saradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.

Hrvatski ministar privrede, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore. Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Evropu, naglasio je Horvat.

"Ovdje je preko 360 tvrtki iz sedamnaest država s gotovo hiljadu sudionika. Od toga preko sto predstavnika bankarskog sektora. Predstavljeni su novi modeli finansiranja, otvorena je mogućnost ulaska kineskih finansijskih institucija u RH kako bi se projekti, za koje trenutno ne možemo ishoditi bespovratne potpore u EK, mogli finansirati i ostvariti", rekao je Horvat.

Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o saradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o saradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

"Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a saradnja se možda proširi i na izgradnju marine", izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.

HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila saradnju u području prometa, tačnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.

Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem juna u Šangaju.
Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.
Facebook Twitter Print