Tržište kapitala
Republika Srpska se ubrzano zadužuje obveznicama i trezorskim zapisima
14.4.2019 06:26 | Indikator.ba
Republika Srpska se ubrzano zadužuje na unutrašnjem tržištu emisijom trezorskih zapisa i obveznica, izvještava Indikator.ba.

Do sada se ovaj bh entitet u 2019. godini zadužio emisijama hartija od vrijednosti za 126,8 miliona KM. Realizovane su tri emisije dugoročnih obveznica i jedna emisija trezorskih zapisa.
Trezorskim zapisima prikupljeno je 20 miliona KM, a obveznicama 38,2 mil KM, 31,9 mil KM i 36,7 miliona KM.

Novo zaduženja na unutrašnjem tržištu uslijedit će 22. aprila kada je zakazana aukcija trezorskih zapisa u nominalnnoj vrijednosti 20 miliona KM.
Prema inidkativnom kalendaru aukcija, do kraja polugodišta, planirane su još dvije aukcije obveznica – 20. maja emitovat će se obveznice s rokom dospjeća 7 godina u vrijednosti 35 miliona KM, a u istom iznosu 19. juna planirana je emisija obveznica s rokom dospjeća 5 godina.

U drugom polugodištu zaduživanje bi trebalo da uspori, jer su planirane "samo" tri emisije obveznica, i to dvije u vrijednosti 35 miliona KM i jedna u vrijednosti 30 miliona.

Ukupno je indikativnim kalendarom aukcija planirano zaduženje Republike Srpske u ovoj godini trezorskim zapisima u vrijednosti 40 miliona KM i obveznicama u vrijednosti 271 mil KM.
Facebook Twitter Print