Ekonomija
Banke dominiraju finansijama na Zapadnom Balkanu
15.4.2019 05:40 | Indikator.ba
Veća diverzifikacija finansijskih sistema može stvoriti mogućnosti za poboljšanje pristupa finansijama na Zapadnom Balkanu, savjetuje Svjetska banka.

Na Zapadnom Balkanu, bankarski bilansi čine oko 85% imovine finansijskog sektora, znatno više nego što je to u eurozoni, gdje je udio 45 posto, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju.

Penzioni fondovi, investicioni fondovi, lizing, faktoring i tržišta kapitala su nerazvijeni u svih šest zemalja. Četiri od šest imaju berze-Albanija i Kosovo ne-ali vrijednost trgovine je mala.

Malo je kompanija koje su listirane i nema sekundarne likvidnosti tržišta. Prosječno tržišna kapitalizacija u odnosu na BDP u regionu je oko 33 posto (48 posto u EU) a državni vrijednosni papiri u odnosu na BDP oko 22%, u poređenju sa 159% u EU.

Uprkos visokoj likvidnosti bankarskih sistema na Zapadnom Balkanu, privatni sektor ne koristi nevladina tržišta obveznica za svoje finansijske potrebe.
Inicijalne javne ponude (IPO) su rijetke; godine 2018. u Srbiji je održan prvi IPO od 1940. godine.

Finansijska tržišta su od ključnog značaja za finansiranje s ciljem povećanja investicija i, u konačnici, ekonomskog rasta.
Širi spektar finansijskih instrumenata bi zadovoljio potrebe domaćinstava i preduzeća, navodi Svjetska banka.
Facebook Twitter Print