Ekonomija
Evropa nema odgovor na dominaciju američkih bigtech firmi
15.4.2019 06:27 | Indikator.ba
Njemačka Bundesbank upozorava tradicionalne banke da nedostaje evropska alternativa platnim sistemima američkih korporacija.

Bundesbank pozvala je na evropsku alternativu američkim ponudama za plaćanja za kupovinu putem pametnih telefona i na internetu.

"Ne možemo biti ravnodušni kada vidimo da velike tehnološke kompanije kao što su Apple, Google, PayPal i Amazon preuzimaju sve više i više klijenata dok bankama ostaje samo uloga procesora plaćanja u pozadini", rekao je član upravnog odbora Bundesbanke Burkhard Balz u intervjuu za "Welt am Sonntag".

Stoga, Bundesbank podržava ideju rješenja evropskog plaćanja kao alternativu velikim kompanijama za kreditne kartice i tehnološke grupe.

Ukoliko ne ponude alternativu u budućnosti, banke će imati samo sekundarnu ulogu, a to bi imalo značajan uticaj na konkurenciju i strukturu bankarskog sistema.

"Ako dođe do gubitka prihoda u bankama, postavlja se i pitanje šta bi to moglo značiti za finansijsku stabilnost", rekao je Balz.

Da tzv. "BigTech" firme mogu promijeniti univerzum pružatelja finansijskih usluga i uticati na stepen koncentracije i konkurentnosti u finansijskim uslugama, sa potencijalnim rizicima za finansijsku stabilnost upozorio je i Odbor za finansijsku stabilnost (FSB).
U svom nedavno publikovanom dokumentu "FinTech i tržišna struktura u finansijskim uslugama: Razvoj tržišta i potencijalne implikacije na finansijsku stabilnost", FSB navodi da konkurentski uticaj BigTech-a može biti veći od uticaja FinTech firmi.

BigTech firme obično imaju velike, uspostavljene mreže klijenata i uživaju prepoznavanje imena i povjerenje. U mnogim slučajevima, ove kompanije su mogle koristiti i vlasničke podatke o kupcima generisane drugim uslugama, kao što su društveni mediji, kako bi se njihova ponuda prilagodila preferencijama pojedinačnih kupaca.
U kombinaciji sa jakim finansijskim pozicijama i pristupom u kapitalu s niskim troškovima, kompanije BigTech bi mogle vrlo brzo postići velike razmjere u finansijskim uslugama. Ovo bi posebno moglo biti tačno tamo gdje su prisutni mrežni efekti, kao što su plaćanja i poravnanja, pozajmice i potencijalno osiguranje.
Unakrsno subvencioniranje bi moglo dozvoliti BigTech firmama da rade sa nižim maržama i dobijaju veći tržišni udio, konstatuje Odbor za finansijsku stabilnost, izvještava Indikator.ba.
Facebook Twitter Print