Kompanije i tržišta
Uspješna startup priča iz Starog Grada: Rastući brend Model madness
15.4.2019 12:31 | Indikator.ba
Dvije mlade žene Vernesa Brdarić i Merima Omerhodžić, zahvaljujući velikom trudu, radu, riskiranju, odricanju, ali i početnoj pomoći Općine Stari Grad, počele su prošle godine proizvodnju i prodaju odjeće o čijem kvalitetu svjedoče mnogi zadovoljni kupci.

"Zvanično smo sa radom počele 11. juna prošle godine. Otvorenju naše radnje 'Model madness' u ulici Edhema Mulabdića 2, uz samu tramvajsku prugu, prethodili su građevinski radovi, s obzirom da se prostor nalazio u lošem stanju", rekle su na početku razgovora Vernesa i Merima. Ove dvije, kako kažu najbolje prijateljice, a možda i više od toga, su dugo godina radile zajedno u trgovini.

"Iskustvo rada u prodaji i naša prethodna modna kreativnost su nas potakle da upišemo tromjesečni kurs šivanja, a onda i da krenemo u potragu za adekvatnim prostorom gdje bismo mogli započeti naš željeni posao sa tekstilom. Podrška je odmah došla od Općine Stari Grad jer, pored ustupljenog poslovnog prostora, smo dobile i finansijski podsticaj u okviru općinskog projekta Start-up" nastavile su svoju poslovnu priču ove dvije mlade žene.

Nijedan početak nije lak, pa tako nije bio ni Vernesin i Merimin, ali su uspjele uz veliku pomoć porodice i prijatelja, bez koje bi se njihov poslovni put zasigurno vrlo brzo završio.

Osnovni posao Vernese i Merime je proizvodnja neobičnih krojeva ženske konfekcije, ali i uniformi za poslovne subjekte, škole, hotele i slično.

"Ne postoji apsolutno nijedna stvar od tekstila koju ne možemo uraditi. Trenutno nemamo dovoljnu zainteresovanost klijentele za mušku konfekciju, ali i to će se s vremenom promijeniti", nada se Vernesa.

U vrlo kratkom vremenskom periodu proizvodi sa potpisom "Model madness" su došli do velikog broja kupaca, što Vernesa i Merima nisu mogle nikako predvidjeti.

"Ušle smo u ovaj posao sa velikom željom da radimo, stvaramo kvalitetnu odjeću, da možemo plaćati svoje obaveze i da živimo pristojno od svog rada. Da je istinita izreka 'dobar glas se daleko čuje' uvjerile smo se na svojoj koži. U našu radnju je počelo dolaziti sve više žena koje su opet dovodile svoje poznanice, a sve su bile oduševljene što se kreacije koje nose proizvode ovdje u Starom Gradu, u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini“.

Vernesa i Merima ulažu dosta sredstava i pridaju veliku pažnju prirodnim materijalima. Nabavljaju ih isključivo u našoj zemlji, izvještava agencija Patria.
Facebook Twitter Print