Kompanije i tržišta
Simbol Splita ide na aukciju, hoće li ga kupiti Adris?
15.4.2019 13:07 | Indikator.ba
Hotel "Marjan", nekadašnji simbol Splita, a već 11 godina ruglo pa i prijetnja u srcu turistički procvalog grada, spreman je za prodaju.
Dužničko-povjerilački čvor se raspetljao, stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Adriatic" d.d. u stečaju završen je donošenjem zaključka o prodaji. Postupak je gotov i završni dokument koji je izradio sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić ide Fini, koja će tražiti kupca, piše Slobodna Dalmacija.

Fina će elektroničkom javnom dražbom prodavati hotel površine 5679 kvadratnih metara, trafostanicu, parkiralište, tri dvorišta i stepenice, sve zajedno gotovo 12 hiljada kvadrata. Prema stečajnom zakonu, predviđene su četiri aukcije. Na prvoj se objekt ne može prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, na drugoj ispod jedne polovine, na trećoj ispod jedne četvrtine, dok se na četvrtoj prodaje za jednu kunu.

Prema prihvaćenoj procjeni sudskog vještaka Jure Malenice, utvrđena je cijena od 58 miliona eura, ili 432 miliona kuna (PDV je uključen), što znači da kupac na prvoj aukciji mora ponuditi približno 44 miliona eura. Na eventualnoj drugoj aukciji tražit će se 29, zatim 14,5 miliona eura i naposljetku poklanjati.

Stečajni upravitelj Ante Gabelica, čiji je angažman završen, uvjeren je da će se nedovršeni hotel brzo prodati budući da je riječ o atraktivnoj nekretnini na prestižnoj lokaciji.

Interesenata navodno ne manjka, ali ključeve budućeg vlasništva u rukama čvrsto drži "Adris grupa", čiji je "Adria Resorts" u otkup potraživanja već uložio iznos koji je približan ili čak veći od ukupne procijenjene vrijednosti objekta. Bila bi senzacija da "Adris" u konačnici ne kupi hotel "Marjan". Uostalom, moćni rovinjski koncern već je u svom godišnjem planu najavio početak realizacije velike investicije u Splitu, piše Slobodna.

Kad se hotel "Marjan" proda, prvenstvo u naplati imat će povjerioci s upisanim hipotekama, ponajprije rečeni "Adria Resorts", bivša Kerumova supruga Anka Kerum, bivša tvrtka Kerumova nećaka Igora Sapunara, "Sapor", koja je u stečaju, te RH, odnosno Ministarstvo financija.

Željko Kerum je hotel "Marjan" kupio 2005. godine na natječaju. Platio ga je 170 miliona kuna, čak trostruko više od traženih 57 miliona kuna. Nepune četiri godine kasnije potpisan je ugovor s "Hiltonom", a Kerum je koji mjesec nakon toga postao gradonačelnik. Radovi na "Marjanu" su ubrzo prekinuti, a 2015. godine sve je završilo stečajem tvrtke "Adriatic".
Facebook Twitter Print