Kompanije i tržišta
Prva akvizicija nakon 10 godina: Coface jača tržišnu poziciju u Adriatic regiji
16.4.2019 07:37 | Indikator.ba
Coface je objavio zaključenje akvizicije SID-PKZ-a, tržišnog lidera u kreditnom osiguranju u Sloveniji s visokim tržišnim udjelom.

Budući da je Coface stekao sve dionice SID-PKZ-a, poslovanje će se odvijati pod novim imenom Coface PKZ. Akvizicija je u skladu s Coface strategijom profitabilnog rasta u regiji Srednje i Istočne Europe.

Osnovan od SID banke u 2005.godini, SID-PKZ je zabilježio 14,3 miliona eura bruto zaračunate premije u 2018.godini. Transakcija će imati neutralan utjecaj na koeficijent solventnosti Coface-a.

Ovim strateškim korakom Coface jača svoju tržišnu poziciju u Adriatic regiji. Pružajući širok spektar usluga putem svoje velike međunarodne mreže, Coface će unaprijediti podršku slovenskim izvoznicima i na taj način osigurati dodanu vrijednost svojim klijentima, te pridonijeti ekonomskom razvoju zemlje. Coface PKZ bit će integriran u regiju Srednje i Istočne Europe (CER) pod vodstvom regionalnog CEO-a Declan Daly-a.

Xavier Durand, Coface CEO dodao je:

"Preuzimanje SID-PKZ-a predstavlja prvo širenje Coface-a putem akvizicije u posljednjih 10 godina. To će značajno ojačati našu prisutnost u ovom važnom dijelu svijeta i savršeno je u skladu s ciljevima našeg strateškog plana Fit to Win. Kroz ovu akviziciju, Coface doprinosi jačanju slovenske ekonomije na što smo posebno ponosni te smo izuzetno zadovoljni što možemo izraziti dobrodošlicu timu od 74 iskusna i priznata stručnjaka iz SID-PKZ-a.
Facebook Twitter Print