Život i umjetnost
Cvjetaju tulipani - cvjeta i zarada Holanđana
23.4.2019 17:11 | Indikator.ba
Glavni šarm Holandije ovih dana su nesumnjivo cvjetajući tulipani, tako da turistički radnici planiraju da bi samo preko uskršnjih praznika zemlju moglo posjetiti više od milion ljudi.

Ako se predviđanja i želje ostvare, a na statistiku će morati čekati još nekoliko dana, milion posjetilaca u proširenom uskrsnom vikendu bit će rekord za zemlju u kojoj živi 17 miliona ljudi.

Cvjetajući tulipani obojili su veličanstvenu površinu holandske ravnice u pravoj magiji crvene, bijele, žute i plave boje, a ova polja cvijeća su pravi magnet za strance. Kako kaže direktor holandske turističke organizacije Jos Vranken, očekuje se da će turisti ostaviti 300 miliona eura samo za vrijeme uskršnjih praznika u zemlji. Među najposjećenijim lokalitetima u zemlji su obično Amsterdam i muzeji, a u aprilu na vrhu želja za razgledavanje su plantaže cvijeća i sajam cvijeća u Keukenhofu.

Ali farmeri se žale da mnogi turisti ne samo da gledaju cvijeće, već ga i trgaju. Zato su na mnogim mjestima postavili napise na engleskom i kineskom jeziku, na kojima piše: "Uživaj u cvijeću, poštuj naš ponos". Oni traže da posjetioci tulipane fotografiraju s ruba polja, ali da ne hodaju između njih ili čak po njima.

Sve u svemu, koristi se web stranica pod nazivom "Radar cvijeća", koja informira u kojim poljima je cvijeće najbolje u određenoj sedmici ili danu. Postoje posebne oblasti posvećene pravljenju selfija.
Facebook Twitter Print