Politika i društvo
Čakrabarti: EBRD ove godine ulaže u BiH rekordnih 400 miliona eura
9.5.2019 06:31 | Indikator.ba
Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti rekao je da će ova banka investirati u Bosini u Hercegovini rekordnih 400 miliona eura investicija u ovoj godini.

– Imaćemo ove godine u BiH rekordnih 400 miliona eura investicija. To je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu zbog činjenice da se realizuju reforme – naglasio je Čakrabarti, pomenuvši pritom angažman Banke sa bh. vlastima u vezi sa pitanjem reforme poreza.

On je istakao da je zapadni Balkan, u skladu sa dogovorom dioničara EBRD-a, prioritetni region od 2016. godine.

– To je zbog velikog tranzicijskog jaza. Da bi zemlje regiona ušle u EU moraju provesti suštinske institucionalne i političke reforme, te privući strane investitore, naglasio je Čakrabarti.

On je naveo da će banka u narednim godinama nastojati da uradi više nego u proteklom periodu i izrazio nadu da će u zemlje u kojima djeluje ove godine uložiti više od 10 milijardi eura.

Informisao je i da su guvereneri jednoglasno odobrili početak naredne faze pripreme za petogodišnji period planiranja od 2021. do 2025. godine, dodajući da bi ta strategija trebalo da bude odobrena u maju iduće godine na sastanku u Londonu.
Facebook Twitter Print