Menadžment
Nepalski milijarder Chaudhary: Impresioniran sam BiH, volio bih ovdje investirati
11.5.2019 05:03 | Indikator.ba
Volio BiH investirati u Bosni i Hercegovini jer mi se zemlja dopada i slična je mojoj državi Nepalu, kazao je prvi nepalski milijarder Binoda Chaudhary koji je studendtima Univerziteta u Sarajevu ispričao svoju inspirativnu priču o snovima, borbi i uspjehu.

"Prvi put sam u Bosni i Hercegovini i jako sam impresioniran", naveo je Chaudhary prije početka predavanja.

U toku diskusije kojom je moderirao prof. dr. Tarik Zaimović, prorektor za finansije Univerziteta, Binod Chaudharyja je govorio o svojim iskustvima kao poduzetnika i filantropa, kao i o društveno-odgovornom poslovanju.

Chaudhary je uspio sam i za sebe voli da kaže da je mali čovjek iz male zemlje sa velikim snovima.

"Prvo što trebate da biste bili veliki je da sanjate veliko. Da vjerujete u sebe, da gradite samopouzdanje, mislite van okvira. Nemojte biti obeshrabreni i smišljati izgovore poput: ne dolazim iz prave zemlje, zemlja nije na mojoj strani, politika nije na mojoj strani, roditelji mi nisu milioneri. Danas postoji nova vrsta poduzetnika koji uspijevaju bez obzira na sve. Najbitnija je snaga ideje i hrabrosti da te ideje sklopite u realnost", poručio je Chaudhary studentima koji su imali brojna pitanja o njegovom uspjehu.

Binod Chaudhary je prvi nepalski milijarder na Forbesovoj listi milijardera, na kojoj se nalazi od 2013. godine. Vlasnik je i predsjednik kompanije CG Corp Global (www.cgcorpglobal.com), multinacionalnog konglomerata od 122 kompanije na pet kontinenata i sa 76 uglednih brandova na globalnom tržištu. Međunarodni ugled u industriji robe široke potrošnje ostvario je kao čovjek koji stoji iza Wai Wai nudli, najčuvenijeg branda Chaudhary grupe.

Njegovi poslovni interesi usmjereni su i na oblast elektronike, hotelijerstva, infrastrukture, obrazovanja, telekomunikacija i nekretnina.

Chaudharyja smatraju jednim od najvećih filantropa današnjice. Zapažena su njegova ulaganja u obrazovanje i osnaživanje žena, a 2015. godine našao se na naslovnoj strani Forbes Asia kao jedan od 40 outstanding givers in the world jer je milione uložio u obnovu zemlje i gradnju kuća, poslije razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal.

Autor je inspirativne autobiografije "Making it big". Knjiga je do sada objavljena na više jezika, a promocije su održane u cijeloj Aziji, u Americi, te Britaniji.
U Srbiji i Crnoj Gori knjiga je objavljena pod naslovom "Osvajanje vrhova", a očekuje se izdanje ove knjige i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Facebook Twitter Print