Politika i društvo
Gradnja IT parka na Šipu koštala bi 80 mil KM
11.5.2019 11:06 | Indikator.ba
Sarajevo bi u narednih nekoliko godina moglo dobiti tehnološki park po uzoru na slavnu silicijsku dolinu u Kaliforniji, piše Faktor.

Ovo su nedavno optimistično najavili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar privrede Haris Bašić, te direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić koji su osim plana za izgradnju Eko kampa Bijambare i obnove hotela Igman, i ovaj projekat predstavili stranim investitorima. Ideja o "silicijskoj dolini" na Šipu stara je više godina, a sada je praktično ponovo izvučena na dnevni red aktuelne kantonalne vlade.

U Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo u toku je izrada izmjena i dopuna Regulacionog plana "Poslovna zona Šip-IT park", nakon čega će biti organizovane javne rasprave u općinama Centar i Vogošća na čijem teritoriju će se i nalaziti tehnološki park.

Zainteresovani investitori trebalo bi da ulože oko 80 mil KM, koliko je planirano, za izgradnju IT parka u sarajevskom naselju Šip.

Osnivanje IT parka duboko podržava udruženje BIT Alijansa koju čini gotovo 60 najvećih IT kompanija u BiH, sa više od 2.800 stručnjaka. Među tim kompanijama je i Ministry of Programming, a suosnivač firme Rešad Začina za Faktor govori da bi IT park bio veoma značajan za sve firme u BiH koje se bave ovom strukom.

- Mi smo bili uključeni u projekat kroz BIT Alijansu i razgovaramo sa premijerom na tu temu već neko vrijeme. To je super inicijativa i podržavamo je. Naravno da bismo prešli u tehnološki park jer bi nam to sigurno otvorilo mogućnost da iznajmljujemo prostor po povoljnijim uvjetima što trenutno nije slučaj. Najveći problem u gradu je trenutno, jer nema prostora velikih kvadratura na dobrim lokacijama. Ova lokacija na Šipu je jako dobra i mislim da bi najveći benefit bio zapravo taj networking odnosno da svi ljudi budu na jednom mjestu. Drugi je omjer uloženog i dobijenog – govori Začina.

Na pitanje koliko je realno očekivati da se uskoro u glavnom gradu BiH izgradi ovo višemilionsko IT naselje, Začina navodi da je čitav projekat lako izvodiv ukoliko za to ima volje.
Facebook Twitter Print