Kompanije i tržišta
Ryanair leti za Mostar od početka zimske sezone
12.5.2019 05:07 | Indikator.ba
Najveća evropska aviokompanija Ryanair će početi letove za Mostar tokom zimske sezone 2019/2020 ili 2020. godine.

Prema portalu "Klix.ba", postignut je sporazum između dviju strana, a aerodrom i aviokompanija sada finaliziraju mrežu odredišta i datume početka letova. Ovoj sporazum prati razgovore između dvije strane u Dublinu i Mostaru ranije ove godine.
Federalna vlada Bosne i Hercegovine odobrila je u četvrtak nešto više od dva miliona eura za aerodrom Mostar, čiji je cilj "poboljšanje sektora zrakoplovstva" u zemlji. Ryanair i Aerodrom Mostar su od 2012. godine više puta razgovarali o mogućim uslugama.

Mostar će postati druga destinacija Ryanaira u Bosni i Hercegovini nakon Banje Luke ako se letovi materijaliziraju kako je planirano. Ranije je predloženo da niskocjenovna aviokompanija uvede usluge od Šarlroa, Frankfurta i Osla do Mostara. Međutim, postoji i veliki potencijal za prijevoznika da se pobrine za vjerski turizam na putevima iz Italije i Poljske.

Aerodrom Mostar je krajem prošle godine pokrenuo program podsticaja u pokušaju da privuče prijevoznike za pokretanje letova. Uključuje popuste za usluge rukovanja i iskrcavanja, kao i putničke takse, za period od tri godine.

Aerodrom je tokom prvog kvartala opslužio 746 putnika, što predstavlja povećanje od 20,5%. Rast je ostvaren zahvaljujući Croatia Airlinesu koji je tokom zimskih mjeseci održavao usluge hrvatskog glavnog grada.

Generalni direktor Marin Raspudić izjavio je da očekuje da će Mostar ove godine ugostiti oko 80.000 putnika, što je "maksimum koji aerodrom može podnijeti". Pozvao je lokalne putnike da koriste aerodrom Mostar umjesto obližnjeg Dubrovnika i Splita, prenosi Ex-Yu Aviation.
Facebook Twitter Print