Kompanije i tržišta
CEO UniCredita isključuje talas spajanja i preuzimanja u evropskim bankama
14.5.2019 12:24 | Indikator.ba
Generalni direktor UniCredit SpA-a Jean Pierre Mustier odbacio je val transakcija među evropskim zajmodavcima s obzirom na prepreke u poslovanju, što je bio njegov komentar na izvještaje da bi zajmodavac mogao biti zainteresiran za Commerzbank.

"Spajanje u Evropi će biti veoma teško provesti, jer postoji mnogo stvari koje treba pratiti: troškovi moraju biti kontrolisani, kapital mora biti usklađen, rizici i upravljanje moraju biti odgovarajući", izjavio je Mustier, 58, u intervjuu za televiziju Bloomberg u ponedjeljak. Neće biti mnogo spajanja u Evropi u doglednoj budućnosti. Domaćih i prekograničnih".

UniCredit je među evropskim zajmodavcima koji se smatraju mogućim preuzimačem Commerzbank AG nakon što su pregovori njemačkog zajmodavca sa Deutsche Bank AG završili bez dogovora prošlog mjeseca.

Zajmodavac sa sjedištem u Milanu bio je među bankama koje su se obratile njemačkoj vladi oko moguće ponude za Commerzbank AG, rekli su ljudi koji su upoznati s tom temom.

Mustier je ponovio da se strateški plan banke, koji ističe ove godine, zasniva na organskom rastu, iako je banka u prošlosti nagovijestila da bi mogla razmotriti druge opcije u budućnosti.

"Za nas je važno da rastemo na čisto organskoj osnovi, to je ono što radimo za naš plan", rekao je Mustier, odbijajući da komentariše ono što je nazvao "glasinama i spekulacijama".

Dionica UniCredita je pla na 1,4 odsto na 11,05 eura, što je banci dalo tržišnu vrijednost od 24,7 milijardi eura. Dionice su ove godine dobile oko 12 odsto u poređenju sa rastom od 5 odsto u 47-članom STOXX-u, Europe 600 Banks Index-u.

Nakon isteka planova za smanjenje troškova i kvalitet aktive, Mustier se sprema da preuzme sljedeći set ciljeva za investitore. UniCredit je već saopćio da očekuje da će ubrzati pad ne-esencijalnih poslova, prilagoditi svoje vlasničke udjele u italijanskom državnom dugu i poboljšati svoj kapitalni zaštitni sloj. Kao dio mjera, banka je prošle sedmice prodala 17% dionica FinecoBank SpA, prikupivši više od milijardu eura.

Mjere imaju za cilj da pomognu banci da poboljša svoj portfelj i kapitalni portfelj, podstakne kreditiranje i da omogući veću fleksibilnost u povećanju isplate dividende UniCredit-a "na šta gledaju naši dioničari", rekao je Mustier.

Mustier je prvi dio svog mandata proveo fokusirajući se na čišćenje loših kredita, rezanje radnih mjesta i jačanje bilansa stanja. Banka je eliminisala više pozicija nego što je planirala i ostvarila 95 posto očekivanih zatvaranja poslovnica. Očekuje se da će premašiti ciljeve u oba ova napora za ovu godinu i potvrditi sve ostale ciljeve za 2019. godinu.

Njegov plan koji će biti objavljen u decembru će se fokusirati na strateške promjene u mreži banke kako bi bile efikasnija sa klijentima, rekao je CEO, dodajući da je "svaka evropska zemlja u kojoj smo prisutni strateška za nas".
Facebook Twitter Print