Kompanije i tržišta
Nakon sužavanja izbora: VW počinje konkretne razgovore o novoj tvornici
14.5.2019 12:32 | Indikator.ba
Volkswagen je odlučio da započne konkretne pregovore o planiranom novom multibrand proizvodnom pogonu u Evropi sa preostalim potencijalnim lokacijama, izjavio je u utorak predsjednik Herbert Diess.

Odluka je donesena na sastanku nadzornog odbora u ponedjeljak, rekao je Diess na godišnjoj generalnoj skupštini Volkswagena održanoj u Berlinu, navodi se u saopćenju objavljenom na web stranici kompanije.

Njemačka agencija DPA saopštila je u aprilu da je Volkswagen suzio izbor potencijalnih destinacija za planiranu fabriku novih automobila na Bugarsku i Tursku. Ostali potencijalni kandidati su Rumunija i Srbija.

"Oliver Blume je sada zadužen i za grupnu proizvodnju i nedavno je postao odgovoran za grupni kvalitet. On priprema izbor lokacije za novo multibrand postrojenje koje sam ranije spomenuo", rekao je Diess.

U novembru, Diess je izjavio da kompanija traži lokaciju za tvornicu multi-brenda u istočnoj Evropi u vrijednosti od 1,4 milijarde eura, za koju se očekuje da će početi proizvodnju nakon 2022. godine. Kompanija planira preseliti proizvodnju SUV-a Škoda Karoq i Seat Ateca u novu fabriku, koja bi zapošljavala 5000 radnika, iz pogona u Kvasiny, Češka Republika, rekao je tada Diess.

Prema izvještajima medija, Volkswagen će u oktobru donijeti odluku o lokaciji nove tvornice.
Facebook Twitter Print