Kompanije i tržišta
Kostić dao najbolju ponudu za slovensku Abanku
14.5.2019 14:21 | Indikator.ba
Na poziv Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja privatizacijom Abanke, najbolju ponudu dala je srpska AIK banka, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, a slijedi ga Nova KBM u vlasništvu fonda Apolla i EBRD-a, neslužbeno saznaje mariborska Večer.

Posljednjih dana aprila na poziv SDH-a da povećaju obavezujuće ponude, sva tri zainteresovana investitora koji žele da preuzmu treću najveću slovenačku banku, a koju država prodaje zbog obveza prema Evropskoj komisiji oko sanacije banaka 2013. godine, to su i uradila, prenosi Poslovni dnevnik.

Uz AIK banku i Novu KBM, ponudu koja je kod sva tri kupca iznosila oko 400 miliona eura, poboljšala i mađarska banka OTP.

Kostić, koji je nedavno preuzeo tamošnju Gorenjsku banku, prema neslužbenim izvorima, ponudio je na kraju 480 miliona eura ili oko 0,82 od knjigovodstvene vrijednosti Abanke, koja je na kraju 2018. godine iznosila 583 miliona eura.

Slabija je bila konačna ponude Nove KBM, a najslabija OTP-a.

Mađari su, kako navodi Večer, smanjili aktivnosti i interes za preuzimanje Abanke, nakon što je postalo jasno da će na slovenačko bankarsko tržište ući kroz SKB.

Abanka je prošle godine ostvarila 66,7 miliona eura čiste dobiti, što je 24 miliona eura ili više od polovine bolje nego godinu ranije.

Banka, koju predvodi Jože Lenič, na kraju 2018. godine imala je 1010 zaposlenih i ukupnu bilansnu svotu od preko 3,7 milijardi eura, što joj daje tržišni udio od 9,6 odsto.

Prihodi od kamata u bankama se smanjuju, ali drugi rastu. Posljednjih godina udio loših kredita uspješno je smanjen, a oni su 2018. iznosili 5,6 odsto, dok su sada 4,6 odsto.

Posljednju riječ pri prodaji Abanke imaće regulator odnosno Banka Slovenije, a u konačnom Evropska centralna banka (ECB).

Budući da Abanka u Sloveniji ima status sistemske banke kroz prizmu regulatora ona će biti teži zalogaj od Gorenjeske banke za Miodraga Kostića, objašnjava Večer. Teoretski bi se moglo dogoditi da SDH Abanku proda Kostiću, ali na kraju bi transakciju mogao zaustaviti ECB.

Apollo vjerovatno ne bi imao problema s regulatorom, budući da je Nova KBM već podložna kontroli ECB-a. Političku odgovornost za prodaju na kraju snosi vlada Marjana Šareca i uprkos signalima opozicije da treba zaustaviti privatizaciju, od toga neće biti ništa, piše Večer.

Evropska komesarka za konkurentnost Margret Vestagar prošle zime je u Ljubljani rekla da se prodaja Abanke mora završiti.
Facebook Twitter Print