Politika i društvo
Nema više rada "od jutra do mraka"
14.5.2019 14:50 | Indikator.ba
Poslodavci su, odlukom Evropskog suda pravde u Luksemburgu, obavezni da sistematski evidentiraju radno vrijeme svojih zaposlenih.
Odluka se mora sprovesti u svim državama članicama EU, odlučio je sud sa sjedištem u Luksemburgu.

Samo na taj način, prema njima, može se garantovati poštovanje evropskog prava i do dozvoljenog radnog vremena.

Presudi je prethodio pravni spor između Deutsche Bank i sindikata CCOO u Španiji. Naime, u Španiji su poslodavci morali da evidentiraju samo prekovremeni rad do sada. Sindikat je tvrdio da se prekovremeni rad može ispravno zabilježiti samo ako se redovno radno vrijeme pravilno evidentira.

Zbog činjenice da se to ne dešava, više od 50% prekovremenih sati nije zabilježeno u Španiji. Pravni spor je prvi put izveden pred Nacionalni sud u Španiji, koji je predmet proslijedio Evropskom sudu u Luksemburgu. On je sada odlučio u korist sindikata.

Kao objašnjenje, sudije navode ne samo EU smjernice o radnom vremenu i smjernice za sigurnost i zdravlje radnika, već i Povelju o temeljnim pravima EU. U njemu se navodi da je "osnovno pravo svakog radnika ograničenje maksimalnog broja radnih sati i dnevnih i sedmičnih odmora".
S obzirom da se to ne može uraditi bez evidentiranja ukupnog radnog vremena, sud je naložio državama članicama EU da donesu odgovarajuće propise o tome.

Presuda može imati dubok uticaj na radni dan u Njemačkoj, izvještava Deutsche Welle, gdje su, kao u Španiji, morali biti evidentirani samo prekovremeni sati.
Evidencija svih radnih sati može biti problematična kada se radi od kuće, iz drugog mjesta koje nije u prostorijama poslodavca, ili u slučaju službenih telefonskih poziva noću.
Njemački sindikati već dugo kritiziraju korištenje radnika neformalnim produžavanjem radnog vremena kada im je potreban odmor ili kada su na odmoru.
Facebook Twitter Print