Kompanije i tržišta
Britanski komesar za trgovinu obišao Bingo kako bi vidio proizvode Tesca
14.5.2019 16:20 | Indikator.ba
Britanski komesar za trgovinu nadležan za područje Evrope Andrew Mitchell tokom posjete Bosni i Hercegovini 13. i 14. maja upoznao se sa prodajom britanskih brednova i britanskim kompanijama u našoj zemlji.

Zajedno s ambasadorom Mattom Fieldom posjetio je i jedan od Bingo supermarketa u Sarajevu gdje je bio u prilici da vidi niz proizvoda tvrtki Tesco koji su se po prvi put našli na tržištu Bosne i Hercegovine.

Velika Britanija je bila deveti najveći investitor u Bosni i Hercegovini 2018., sa značajnim investicijama u sektoru usluga, energetike, rudarstva, papirne ambalaže i plastike.
Mitchell se susreo s predstavnicima britanskih tvrtki koji su podijelili svoje stavove o poslovnom okruženju i prilikama za investiranje.

Također, posjetio je i AC Betanija - službenog distributera za vozila jednog od najvećih britanskih brendova Jaguar Land Rover, a susreo se i s predstavnicima grupacije Alfa Energy Group, konsultantskom tvrtkom specijaliziranom za menadžment energetski troškova kako bi se upoznao s učinkom procesa liberalizacije energetsko tržišta pokrenutog 2015. godine.

Razgovarao je i o start-up ekosistemu s grupom lokalnih poduzetnika poput Habeetat, Goody, Woopedu i Ant Colony, koji su sudjelovali na Start-up igrama u sklopu Sumita o zapadnom Balkanu održanim prošlog jula u Londonu, te sa Ministry of Programming Sarajevo, Markeedo Banja Luka, Imicron Mostar, SPARK i HUB387.

Andrew Mitchell je rekao da je zadivljen kvalitetom i talentom naročito kod mladih ljudi koje je upoznao, njihovom dinamičnošću i energijom. Posjet mu je pružio jasnu sliku o izazovima i prilikama za poslovanje u Bosni i Hercegovini, te je izrazio nadu da će doći do veće trgovinske razmjene i investiranja, u oba smjera, u narednom razdoblju, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

Mitchel je razgovarao i sa predstavnicima vlasti u BiH o oblastima u kojima bi moglo doći do povećanja trgovinske razmjene, uključujući u oblasti IT-a, turizma, te rudarstva i energetike.
Facebook Twitter Print