Ekonomija
Stranci u Srbiji investirali 1,2 milijarde eura za četiri mjeseca
15.5.2019 13:31 | Indikator.ba
Direktne strane investicije u Srbiji su krajem aprila dostigle 1,2 milijarde eura, što je rast od 14 odsto u odnosu na isti period lani, rekla je danas guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Jorgovanka Tabaković.

Tabakovićeva je istakla da je atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat unapređenja poslovnog ambijenta i povoljnih finansijskih uslova, kao i ubrzana realizacija infrastrukturnih projekata.

"S obzirom na to da je priliv direktnih stranih investicija pretežno usmeren u razmenljive sektore, u srednjem roku se očekuje dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže", rekla je Tabakovićeva i dodala da to, uz opadajuću putanju spoljnog duga, doprinosi daljem jačanju eksterne pozicije zemlje.

Tabakovićeva je na konferenciji za novinare navela da se to pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika Srbije, podsjetivši da su ugledne svjetske agencija pozitivno ocijenile ekonomska dešavanja u Srbiji.

"Tome u prilog govori i sniženje premije rizika koji je početkom maja blizu istorijskog minimuma", rekla je Tabakovićeva i dodala da to potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrijednosti.

Ona je izrazila uvjerenje da će dobri rezultati ekonomskog programa biti potvrđeni i tokom aktuelne posjete Međunarodnog monetarnog fonda.
Facebook Twitter Print