Ekonomija
Dobra domaća potražnja: Njemačka ekonomija ponovo ubrzava
16.5.2019 06:08 | Indikator.ba
Nakon dva slabija kvartala, Njemačka ponovo bilježi blagi porast bruto domaćeg proizvoda.
Ministar ekonomskih poslova Peter Altmaier ipak upozorava na posljedice međunarodnih trgovinskih sukoba.

Njemačka ekonomija se vratila rastu u prvom kvartalu 2019. godine.
Bruto domaći proizvod povećao se za 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, objavio je Savezni zavod za statistiku na osnovu preliminarnih podataka u Wiesbadenu.

U drugoj polovini 2018. godine privredni rast je opao.

Federalni ministar ekonomije Peter Altmaier još uvijek ne vidi njemačku ekonomiju "iznad planine" nakon snažnog početka godine. "Rast u prvom kvartalu ove godine je prva svijetla točka nakon dva kvartala bez rasta, zahvaljujući uglavnom dobroj domaćoj potražnji", rekao je Altmaier. "Ipak, to nije razlog da je sve jasno." Konačno, međunarodni konflikti u trgovini su neriješeni. "Moramo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da brzo pronađemo rješenja koja mogu nositi slobodnu trgovinu", rekao je Altmaier. "Svako ima koristi od toga." Političar CDU-a istovremeno je tražio olakšanje za ekonomiju. "To uključuje, naročito, daljnju birokratsku pomoć", objasnio je on. "Takođe mislim da su olakšice kod korproativnih poreza ili čak cijena energije još uvijek moguće i neophodne".

U drugoj polovini 2018. godine, uspon je zaustavljen: u trećem kvartalu najveća evropska ekonomija se smanjila za 0,2 posto. Uslijedila je stagnacija u posljednjem kvartalu.

Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.
Facebook Twitter Print