Menadžment
Manuela Naessl mijenja Iana Browna na čelu EBRD-a u BiH
16.5.2019 13:21 | Indikator.ba
Evropska banka za regionalni razvoj (EBRD) imenovala je Manuelu Naessl za šefa operacija u Bosni i Hercegovini.

Manuela Naessl, njemačka državljanka, preuzet će 1. oktobra dužnost od sadašnjeg šefa ureda u Sarajevu Iana Browna, navodi se u priopćenju EBRD-a, izvještava Indikator.ba.

Imenovanje je uslijedilo je nakon godišnjeg sastanka EBRD-a i poslovnog foruma održanog 2019. godine u Sarajevu ranije ovog mjeseca.

"Veoma sam ponosan i počastvovan što preuzimam ovu ulogu i zadatak. Naš posljednji godišnji sastanak je impresivno pokazao posvećenost EBRD-a Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, a za mene će to biti vodič za naše buduće operacije", rekla je Naessl u izjavi.

"Kombinujući investicije sa reformom politike, Banka će posebno podržati privatni sektor, promociju regionalne saradnje zemlje i evropske integracije i razvoj zelene ekonomije, gradeći na jakim temeljima koje je moj prethodnik položio".

Manuela Naessl se pridružila EBRD-u 2011. godine iz Svjetske banke. U EBRD-u je radila u timovima za energiju i prirodne resurse i odigrala ključnu ulogu u realizaciji Strategije energetskog sektora za 2014. godinu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopštila da planira da u 2019. godini za BiH izdvoji do 400 miliona eura. Do sada je banka uložila 2,3 milijarde eura kroz gotovo 160 projekata u zemljama zapadnog Balkana.
Facebook Twitter Print