Kompanije i tržišta
Strobl potvrdio interes Raiffeisena za privatizaciju Komercijalne banke
16.5.2019 13:42 | Indikator.ba
Generalni direktor Raiffeisen Bank International (RBI) izjavio je da austrijska bankarska grupa razmatra potencijalno učešće u privatizaciji srpske Komercijalne banke, izvještavaju njemački mediji.

"Jedan problem je visoka cijena, drugi problem je da li smo mi, kao strana banka, čak i dobrodošli." Ovo pitanje se javlja, na primjer, u slučaju Komercijalne banke, koju Srbija privatizuje", navode dnevne novine Handelsblatt riječi Johanna Strobla u srijedu.

Prošlog mjeseca, ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da vlada namjerava raspisati natječaj za prodaju svog 41,74% udjela u Komercijalnoj banci u maju.

"Vlada Srbije treba da obezbijedi transparentan proces prodaje. U ovom trenutku ne mogu da procijenim šanse koje imamo - od Beograda postoje veoma različiti signali", rekao je Strobl.

U februaru, ministarstvo finansija Srbije potpisalo je ugovor sa konzorcijem na čelu sa francuskom investicionom bankom Lazard Freres za pružanje usluga finansijskog savjetovanja o privatizaciji Komercijalne banke. Konzorcij, koji takođe uključuje revizorsku kuću KPMG i advokatsku kancelariju Prica & Partners, analiziraće poslovanje i tržište Komercijalne banke, i organizovaće proceduru za izbor strateškog partnera druge najveće banke u Srbiji po aktivi.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kontroliše 24,43% udjela u Komercijalnoj banci. IFC-ov fond za kapitalizaciju drži 10,15% udjela, a ostatak je u rukama privatnih investitora, prema podacima iz finansijskog izvještaja Komercijalne banke za prvi kvartal 2019. godine.
Facebook Twitter Print