Život i umjetnost
Knjiga o brendu Bentley skuplja od automobila Bentley
19.5.2019 06:15 | Indikator.ba
Bentley će svoj 100. rođendan obilježiti superluksuznom knjigom o historiji ove kompanije koja će se štampati u maloj seriji, a u najekskluzivnijoj varijanti biće ukrašena dijamantima. Legendarni britanski proizvođač luksuznih automobila ove godine obilježava vijek postojanja, a osim ekskluzivnih jubilarnih serija pojedinih modela, Bentley je za kolekcionare i vlasnike vozila te marke pripremio još jedno iznenađenje.

Riječ je o specijalnoj knjizi od preko 800 strana, teškoj čak 30 kg, koja pokriva prvih 100 godina kompanije. Zaljubljenici u Bentley tu će pronaći sve o automobilima i ljudima koji su obilježili vijek postojanja ovog brenda. U ponudi će se naći tri verzije knjige u ograničenim tiražima.

"Centenary Edition" biće štampana u svega 500 primjeraka, a kupci će moći da biraju između 4 dostupne boje korica, izrađenih od iste one kože koja se koristi u enterijeru Bentley automobila. Još ekskluzivnija je verzija nazvana "Mulliner Edition", s obzirom da će biti štampana u samo 100 primjeraka.

Ova varijanta kjnige moći će da se naruči u jednoj od 17 nijansi luksuzne kože, a bit će spakovana u ukrasnu kutiju izrađenu od aluminijuma od kojeg Bentley pravi dijelove svojih motora.

Poseban kuriozitet je što su dijelovi unutrašnjosti ove kutije obloženi gumom sa pneumatika modela Bentley Speed 8, pobjednika u Le Manu 2003. godine.

Za kupce ovog izdanja osigurana je i besplatna tura kroz fabriku u kojoj se prave Bentley automobili.

Na prvoj stranici svake od knjiga iz izdanja "Centenary Edition" i "Mulliner Edition" bit će odštampana fotografija kupca sa svojim Bentley-jem (podrazumjeva se da će ove knjige moći da nabave samo vlasnici automobila prestižnog brenda) i osnovne informacije o vlasniku, pa će praktično svaki primjerak knjige biti unikatan.

Na kraju, Bentley je predvidio i ultraluksuznu varijantu knjige koja će biti štampana u svega 7 primjeraka.

Ovo izdanje nazvano "Carat Edition" bit će ukrašeno dijamatima i koštat će čak 260.000 dolara, što je više i od cijene nekih modela tog britanskog proizvođača, izvijestio je B92.net.
Facebook Twitter Print