Komentari i analize
Milijarda dolara robne razmjene BiH i Turske - pusta želja
20.5.2019 05:49 | Indikator.ba
Optimistične najave dužnosnika dvije zemlje u proteklih godinu-dvije da će Bosna i Hercegovina i Turska do 2020. godine dostići obim vanjskotrgovinske razmjene od milijardu dolara, gotovo je sigurno, neće biti ostvarene.

Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH i Turske iznosio je u 2018. godini 1,2 milijarde KM, na tom nivou bio je i u 2017. godini, a razvoj na početku ove godine ne daje povoda za puno optimizma.

U prvom kvartalu 2019. godine obim razmjene dvije zemlje bio je 288,4 mil KM.

Za BiH je nepovoljno što izvoz bilježi pad od -22,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iz Turske u porastu za 15,1 posto.

Sličan trend bio je i u 2018. godini, odražavajući novi odnos snaga u razmjeni nakon što se Turska suočila sa ekonomskim teškoćama.

Ono na što su ekonomisti i upozoravali tako se i ostvaruje: oslabljena lira pogoduje turskom izvozu, ali otežava plasman bh. robama na veliko 80-milionsko tržište.

Ovo je krajem prošle sedmice potvrdio i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

-Zbog pada kursa lire neki naši proizvodi nisu bili konkurentni na turskom tržištu, kazao je Šarović i dodao da će se "morati mnogo raditi da bi se obim razmjene BiH i Turske podigao na milijardu dolara".

Zbog činjenice da su berzanske robe podložne diktatu tržišta - naši glavni izvozni proizvodi u Tursku, osim mesa ulje i brašno - nemaju adekvatan plasman kakav su ranije imali.

U Bimalu, glavnom izvozniku u Tursku, priznali su da je prošla godina bila teška za kompaniju, prvo zbog iznenadnog višemjesečnog zaustavljanja izvoza jednostranom odlukom Turske, a poslije usljed pada turske lire što je imalo snažan uticaj na njihovo poslovanje.

Novi zamah vanjskotrgovinskoj razmjeni mogao bi dati nedavno potpisani revidirani sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Posebno bi trebao biti stimulativan za izvoz bh. mesa u skladu sa obavezom Turske da kroz kvotu goveđeg mesa, uveze i određene količine mesa peradi, ovaca i koza i kaurme.

Ipak, izazovi u vanjskotgovinskoj saradnji dvije zemlje i dalje postoje, posebno imajući u vidu ekonomske prilike u Turskoj, koje se stabilizuju, ali su daleko od nekadašnje konjunkture.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print