Kompanije i tržišta
Srbija će početkom juna objaviti tender za Komercijalnu banku
20.5.2019 14:38 | Indikator.ba
Vlada Srbije početkom juna planira da raspiše tender za prodaju svog 41,74% udjela u Komercijalnoj banci, izjavio je ministar finansija Siniša Mali u ponedeljak.

"Očekujemo da će javni poziv za strateškog partnera za kapital Komercijalne banke biti objavljen početkom juna", rekao je Mali u videu objavljenom na YouTube kanalu dnevnog lista Kurir.

Vlada Srbije izlazi iz bankarskog sektora i zadržaće samo svoje vlasništvo nad Bankom Postanska Stedionica, izjavio je Mali na otvaranju konferencije o digitalnom bankarstvu u Beogradu.

"S druge strane, konsolidacija u sektoru se nastavlja i veliki broj malih privatnih banaka se kupuje od velikih privatnih zajmodavaca", dodao je on.

U februaru je ministarstvo finansija potpisalo ugovor sa francuskom investicionom bankom Lazard Freres, revizorskom kućom KPMG i advokatskom kancelarijom Prica & Partners za pružanje usluga finansijskog savjetovanja o privatizaciji Komercijalne banke.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kontroliše 24,43% udjela u Komercijalnoj banci. IFC-ov fond za kapitalizaciju drži 10,15% udjela, a ostatak je u rukama privatnih investitora, prema podacima iz finansijskog izvještaja Komercijalne banke za prvi kvartal 2019. godine.
Facebook Twitter Print